Ευρεία σύσκεψη για τα θέματα λειτουργίας του Νοσοκομείου στο Δημαρχείο Χανίων

Διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή Δημάρχων και εκπροσώπων όλων των Δήμων της Π.Ε. Χανίων, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 30/07/2022, στο Δημαρχείο Χανίων, για την ενημέρωση σχετικά με ζητήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Αγ. Γεώργιος», από τους εκπροσώπους του υγειονομικού και λοιπού προσωπικού του Ιδρύματος.

Η συνάντηση, έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους Δημάρχους του Νομού, ώστε να γίνει πλήρης καταγραφή των σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του και να αναζητηθούν τρόποι διεκδίκησης άμεσων λύσεων.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν, οι Δήμαρχοι Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, Καντάνου-Σελίνου, Αντώνης Περράκης, Σφακίων, Μανούσος Χιωτάκης και Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, ενώ συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Δ.Σ. Χανίων, Ευτ. Δαμιανκάκης, και Αποκορώνου, Αντ. Κοτσιφάκης, καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς των Δήμων: Χανίων, Γιώργος Φραγκιαδάκης και Κισάμου, Πόπη Καπετανάκη. Επίσης, στη συνάντηση παρευρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος Κισάμου, Γ. Κελαϊδής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χανίων, Γ. Σφυράκης, Χ. Κουρούσης, και Χ. Λουτσέτης, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Χανίων, του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΧ, Διευθυντές Κλινικών του Ιδρύματος και εκπρόσωποι της Α΄/βαθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στην έναρξη της συνάντησης ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ανέφερε ότι ο στόχος της ενημερωτικής σύσκεψης είναι να υπάρξει μια συνολική εικόνα για τα ζητήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα. Ο κ. Σημανδηράκης τόνισε πως, «παρότι ως αυτοδιοικητικοί δεν έχουμε άμεση αρμοδιότητα, έχουμε ευθύνη και ειλικρινή αγωνία, που δημιουργούν την ηθική υποχρέωση να προασπίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου μας. Η δημόσια υγεία προσασπίζεται μόνο μέσα από ένα σωστά οργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο Δήμαρχος Χανίων πρότεινε να συνταχθεί ένα κείμενο από κοινού με τους Δημάρχους του Νομού και τους υγειονομικούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, το οποίο θα περάσει ως ψήφισμα από τα Δημοτικά Συμβούλια και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης.

Στη συνέχεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων, του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο, Διευθυντές Κλινικών του Ιδρύματος, καθώς και εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι ιατροί που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί εντός του Νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο μίλησαν για τα σημαντικά ζητήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα, την έλλειψη γιατρών που θα οδηγήσει σε αδυναμία εκτέλεσης των εφημεριών, αλλά και το ζήτημα με τις ακάλυπτες θέσεις για προσλήψεις προσωπικού που έχουν προκηρυχθεί.

Με τη σειρά τους τοποθετήθηκαν και οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων της Π.Ε. Χανίων, οι οποίοι συμφώνησαν στην πρόταση του Δημάρχου Χανίων για την έκδοση κοινού υπομνήματος όλων των Δήμων του Νομού, ενώ στις τοποθετήσεις τους τόνισαν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζει τόσο η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, περιφερειακά, αλλά και οι ίδιοι οι δήμοι.

Σημανδηράκης: Διάβημα και ενημέρωση του Πρωθυπουργού

Στο τέλος της συζήτησης, ο Δήμαρχος Χανίων σημείωσε ότι η πολιτική πίεση που θα ασκηθεί με τη θεσμική ιδιότητα των Δημάρχων, θα πρέπει να κινηθεί σε δύο επίπεδα: την επιδίωξη άμεσων λύσεων για την έγκαιρη στελέχωση του Νοσοκομείου Χανίων από άλλες δομές υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και μακροπρόθεσμα, την αύξηση του μισθολογίου των υγειονομικών, ώστε νέοι γιατροί να έχουν ισχυρά κίνητρα να παραμείνουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Κλείνοντας, ο κ. Σημανδηράκης γνωστοποίησε ότι θα σταλεί διάβημα στο Υπουργείο Υγείας και θα επιδιωχθεί ενημέρωση στον Πρωθυπουργό, ώστε να λάβει γνώση για την κατάσταση που επικρατεί και να ενισχύσει την προσπάθεια να αναζητηθούν μόνιμες λύσεις.

Στην ενημερωτική συνάντηση στο Δημαρχείο, το «παρών» έδωσαν η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, Π. Ορφανουδάκη, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων, Κ. Μανιμανάκη και Γ. Πετράκης, οι Διευθυντές Κλινικών του Γ.Ν. Νοσοκομείου Χανίων: κ.κ. Οικονόμου, Καστανάκης, Τσαγκλή, Λαγουδάκη, Δαμιανάκη, Μπομπολάκη, Κρασουδάκης, από το προσωπικό του Νοσοκομείου συμμετείχαν: Β. Γεωργιακάκης, Ε. Κοντορινάκης, Β. Πήχα από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΓΝΧ, κ. Αναγνωστόπουλος από τον τομέα ψυχικής υγείας και κ. Μακρέας από τους γιατρούς Α’/θμιας Φροντίδας Υγείας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα