Η Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας της Ελλάδος συντάσσεται αποφασιστικά στη μάχη κατά του κορονοϊού, με συστάσεις υπέρ του εμβολιασμού και ζητά κυρώσεις στους αρνητές κληρικούς των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτό το μήνυμα εκπέμφθηκε μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους συνοδικούς Ιεράρχες και την ενημέρωση που έγινε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση η Εκκλησία καλείται και πάλι να συστρατευτεί στον αγώνα για την καταπολέμηση της θανατηφόρου πανδημίας και να συμμετάσχει ενεργά στην εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού, δικαιώνοντας τον ιστορικό της ρόλο που έχει καταλυτικά υπηρετήσει πολλές φορές στο παρελθόν σε περιόδους πανδημίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με την επαναστατική εγκύκλιο της 24ης Ιουνίου του έτους 1864 βγήκε μπροστά απευθυνόμενη στους Ιεράρχες και πιστούς με το σύνθημα: εμβολιαστείτε, αλλιώς αμαρτάνετε και γίνεστε αυτόχειρες. Αυτό ήταν ένα γενναίο και καθαρό μήνυμα που εξέπεμψε τότε, η ευλογία της εκκλησίας κατά της ευλογιάς. Οι φωτισμένοι ιεράρχες της εποχής εκείνης χωρίς κανένα δισταγμό διατύπωναν την πεποίθηση ότι  «ο εμβολιασμός και η επανάληψή  του αποτελούσε το μοναδικό αντίδοτο φαρμάκου και το ασφαλέστερον εν τη πασχούση κοινωνία, όπως έλεγαν, προς αποτροπήν της μεταδόσεως και παντελή εξάλειψην της ολεθρίου τούτης νόσου».

Η εγκύκλιος που εκδόθηκε τότε καλούσε τους ιεροκήρυκες όλης της επικράτειας να απευθυνθούν στους πιστούς εντός και εκτός των ναών, για να εξηγήσουν τους κινδύνους της ασθένειας και κυρίως να εμπιστευθούν τους ειδικούς επιστήμονες ιατρούς.

Στον ενάμιση χρόνο που έχει περάσει από την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 12.500 άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή μόνοι τους μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, χωρίς τον τελευταίο αποχαιρετισμό από φίλους, συγγενείς και δικούς τους ανθρώπους. Στο ίδιο διάστημα και κυρίως την περίοδο της πρώτης καραντίνας η σχέση της εκκλησίας και του κράτους δοκιμάστηκε σκληρά από το κλείσιμο των ναών και το ζήτημα μετάληψης των πιστών, όμως αυτή η σχέση προς το καλό της ελληνικής κοινωνίας άντεξε.

Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ακούσαμε, είδαμε και διδαχθήκαμε πολλά. Υπήρξαν τραγικές εικόνες από τις συνέπειες της κρίσης, υπήρξαν λανθασμένες αντιλήψεις, άγνοιας του κινδύνου, άρνησης στην εφαρμογή των μέτρων και τώρα άρνησης του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Άραγε τί θα γινόταν η ανθρωπότητα εάν δεν είχε βρεθεί το σημερινό εμβόλιο. Τί θα έλεγαν αν δεν είχε βρεθεί το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα  για τις αρρώστιες όπως η πανούκλα, η φυματίωση και άλλες πανδημίες του παρελθόντος. Είναι δικαίωμα εκείνων των αρνητών είτε των κληρικών είτε άλλων λειτουργών να μην σέβονται τον εαυτό τους, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να μην σέβονται τους άλλους.

Είναι μερικοί αυτόβουλοι αντιρρησίες που δεν έχουν σχέση με την επίσημη εκκλησία. Η εκκλησία εκφράζεται από τις συνοδικές αποφάσεις και τους μητροπολίτες, δήλωσε ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, ο οποίος μαζί με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, προ ημερών έδειξαν τον δρόμο στον οποίο θα έπρεπε να κινηθεί όχι μόνο η Εκκλησία αλλά τα κόμματα και όλοι οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η εκκλησία της Κρήτης με τους μητροπολίτες της ο ένας μετά τον άλλο να στηρίζουν τον εμβολιασμό.

Ο Θεός φώτισε τους επιστήμονες και το θαύμα έγινε τώρα που η ανθρωπότητα έχει τη θεραπευτική δύναμη του εμβολίου στα χέρια της δίδοντας τη μεγάλη ευκαιρία για να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν ανεμβολίαστοι έκθετοι στις μεταλλάξεις του COVID-19.

Η κλεψύδρα του χρόνου που απομένει για να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι αδειάζει επικίνδυνα, όχι όμως και η δύναμη που μπορεί να έχει ένα θρησκευτικό μήνυμα από τους άμβωνες των ναών για τη σωτηρία της ψυχής και της υγείας του σώματος που την περιβάλλει, με την ιερατική ευχή: Ευλογία εμβολιασμού και έλεος…

Μαρίνος Παττακός

Ο Μαρίνος Παττακός είναι Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου