«Εξίσωση» για δυνατούς λύτες η σχολική στέγη στο Ηράκλειο

Πρέπει να διαβάσετε

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες, εξελίσσεται το ζήτημα της σχολικής στέγης στο Ηράκλειο.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλλα Αρχοντάκη, ανέφερε πως η σχολική στέγη στο Ηράκλειο, υπολείπεται σε υποδομές. «Το 2011 που τα σχολεία ήρθαν στους Δήμους, δεν υπήρξε σχεδιασμός, ούτε επαρκής ενίσχυση σε οικονομικούς πόρους και προσωπικό με αποτέλεσμα τα σχολεία που υπήρχαν, να προσπαθούν οι δήμοι να τα συντηρήσουν για να είναι ασφαλή για τα παιδιά», συμπληρώνοντας παράλληλα, πως μέσα… σε όλα αυτά ξεκίνησε και ο νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων, όπου τακτοποιήθηκαν 80 σχολικά κτίρια στο Ηράκλειο, που είτε δεν είχαν άδειες, είτε έγιναν παρεμβάσεις εκτός αδειών και έπρεπε να τακτοποιηθούν.

Όπως ανέφερε η κα. Αρχοντάκη, μετά τους σεισμούς, ελέγχθηκαν περίπου 138 σχολικά κτίρια, για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή και σε πολλά από αυτά έγιναν παρεμβάσεις, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Για παράδειγμα, έγιναν παρεμβάσεις στην πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία, στο 12ο, στο 24ο και 31ο Δημοτικό Σχολείο και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν στο 3ο ΓΕΛ, στο 4ο Γυμνάσιο, στο 6ο Γυμνάσιο, στον Άγιο Μύρωνα και σε νηπιαγωγεία.

Η κα. Αρχοντάκη, τόνισε πως στο Ηράκλειο, έχουν εντοπιστεί οικόπεδα στις πολεοδομικές ενότητες, στα όποια θα μπορούσαν να ανεγερθούν νέα σχολικά κτίρια. «Σήμερα ενημερώθηκα ότι έχει δημοπρατηθεί συμφωνία πλαίσιο για την εκπόνηση μελετών, νέων κτιριακών έργων σε διάφορους οδούς».

Όσον αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την ανέγερση ενός νέου σχολικού κτιρίου, η κα. Αρχοντάκη σημείωσε πως είναι αρκετά χρονοβόρα και πρέπει να γίνει πρώτα η μελέτη, να έρθει το Κτηριολογικό από το υπουργείο Παιδείας, να γίνει δημοπράτηση και… να βρεθούν τα χρήματα. «Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει πάρει καθόλου χρήματα, ούτε από τις fast track διαδικασίες, τις εργολαβίες τις εκτελεί με ιδίους πόρους. Παρόλα αυτά προχωρούν. Το 7ο αποκαταστάθηκε, κάναμε τον αγιασμό, το 24 και 31ο φαίνεται να ακολουθεί μια καλή πορεία άρα θα παραδοθεί μέχρι το Δεκέμβριο και η Ακαδημία είναι στο χρονοδιάγραμμα, όπως και το 12ο».

Κλείνοντας, η κα. Αρχοντάκη αναφέρθηκε στο στρατόπεδο Μπετεινάκη, λέγοντας πως είναι σχεδόν έτοιμο να υποδεχθεί τους μαθητές. Μάλιστα, είχε προγραμματιστεί να ανοίξει τις πόρτες του την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο κάποιες υποχρεώσεις της δασκάλας, ίσως να καθυστερήσουν την διαδικασία.

«Έχουν τοποθετηθεί οι αίθουσες και υπάρχει ο προγραμματισμός για το Δημοτικό Σχολείο, κατ’ επέκταση του νηπιαγωγείου, στα 14 στρέμματα που μας έχουν παραχωρηθεί. Επίσης προχωρεί η πολεοδομική μελέτη των στρατοπέδων Μπετεινάκη, Γιακουμάκη, Θεοδοσάκη έτσι ώστε να ελευθερωθούν τα οικοπέδα, για το Μουσικό Σχολείο, που προβλέπεται στο στρατόπεδο Γιακουμάκη και το Καλλιτεχνικό Σχολείο, μπορεί να ανεγερθεί μέσα στα 14 στρέμματα και κατ’ επέκταση του Δημοτικού του Καρτερού» κατέληξε.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα