Από νωρίς το απόγευμα είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος έξω από το Κινηματοθέατρο Αστόρια, όπου θα μιλούσε ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Κρητικός ευρωβουλευτής έπαιζε… εντός έδρας, σε μία από τις τελευταίες στάσεις της προεκλογικής του εκστρατείας. Ανάμεσα στο κοινό που τον παρακολούθησε και θέλησε να τον στηρίξει και να τον εμψυχώσει εν όψει της κυριακάτικης κάλπης, ήταν συγγενείς, φίλοι και σύντροφοί του, όλοι οι συνοδοιπόροι του, με τους οποίους μοιράζεται σκέψεις και αγωνίες όλα αυτά τα χρόνια.

Η πολιτική εκδήλωση του κ. Ανδρουλάκη ήταν πολύ δυναμική: είχε παλμό από ανθρώπους κάθε ηλικίας, αλλά κι έντονο το στοιχείο της νεολαίας!

Η δασκάλα προλόγισε τον μαθητή

Είχε και συγκίνηση, και πώς να μην έχει, όταν μια δασκάλα, όπως η κα Ελένη Πλαγιωτάκη – Σαατσάκη προλογίζει τον αγαπημένο της μαθητή;

Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός είχε μαθητή τον Κρητικό ευρωβουλευτή στο 13ο Δημοτικό Σχολείο στον Κατσαμπά, όπου είναι το πατρικό σπίτι του κ. Ανδρουλάκη. Μιλώντας για εκείνον, στάθηκε στην “ευρωπαϊκή του ακτινοβολία”, αν και στην αρχή δεν έβρισκε λόγια να τοποθετηθεί, από την συναισθηματική φόρτιση:

“Πώς να προλογίσω έναν οραματιστή πολιτικό; Πώς να προσεγγίσω τον συγκροτημένο λόγο του με πανευρωπαϊκή εμβέλεια και την κρητική λεβεντιά και συνέπεια;” αναρωτήθηκε. Μόλις κόπασε η συγκίνησή της υποκλίθηκε στην “καθαρότητα του προσωπικού του λόγου”, έχοντας παρακολουθήσει το χθεσινό debate στο οποίο όπως είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ “συγκλόνισε και καθήλωσε το πανελλήνιο”.

Στα 35 χρόνια υπηρεσίας της, θυμήθηκε την συνύπαρξή τους στο σχολείο και εξομολογήθηκε: “έμεινα έκθαμβη μπροστά σε αυτό το παιδί, με την καταπληκτική αντίληψη, κρίση και ευστροφία”, διαπιστώνοντας από νωρίς πως “αυτό το παιδί το περίμενε σίγουρα μια θέση στον ήλιο”.

Και ποιον ήλιο! Τον πράσινο, ο οποίος παρεμπιπτόντως ανέτειλε… από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, όπου κάποτε στις μεγάλες μέρες του Ανδρέα Παπανδρέου (ο οποίος κατά σύμπτωση θα είχε την ονομαστική του εορτή σήμερα, αν ζούσε), το ΠΑΣΟΚ γνώριζε… πιένες!

Η άφιξη του κ. Ανδρουλάκη έγινε εν μέσω συνθημάτων, με κυριότερο το “Νίκο μαζί στη νέα εποχή!”. Και οι λευκές σημαίες με το ιστορικό έμβλημα ανέμιζαν…

Στην αποψινή του ομιλία ήταν παρούσες όλες οι γενιές της δημοκρατικής παράταξη: το χθες, το σήμερα και κυρίως το αύριο του χώρου.

Πάντως, για πρώτη φορά είδαμε τον υποψήφιο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να ανεβάζει τόσο πολύ τους τόνους, κατηγορώντας την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση! Και μέσα σ’ όλα ξέκοψε κάθε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία: δεν τους έχω ανάγκη, ξεκαθάρισε, ενώ στο κλίμα αυτό άφησε κι αιχμές για όσους εντός του κόμματος λοξοκοιτούν είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά!

Είπαμε, καθώς πλησιάζουμε στην Κυριακή ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, ανεβαίνουν και οι πολιτικοί τόνοι!

Παρέλαση αυτοδιοικητικών

Γράφαμε για τον κ. Αρναουτάκη, όμως είδαμε και πολλούς ακόμα αυτοδιοικητικούς στις πρώτες σειρές: πρώτο πρώτο τον κ. Βασίλη Λαμπρινό, δήμαρχο Ηρακλείου. Τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλο Μπαριτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Συριγωνακη, την κα Μηλάκη, τον κ. Πιτσούλη, τον κ. Αλεξάκη και τον κ. Καλογεράκη επίσης από την Περιφέρεια, τον κ. Καλογερή, Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και πολλούς ακόμα.

Σταθερά και πανταχού…παρών ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης.

Ξεχώρισε επίσης η παρουσία του δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά στην αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση του 2017, αλλά και του κ. Φραγκίσκου Παρασύρη, ο οποίος παρότι επί σειρά ετών βρισκόταν στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, ακολουθώντας τον κιόλας στο ΚΙΔΗΣΟ το 2015, σε αυτή την εσωτερική εκλογική διαδικασία είναι στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτή η κίνηση/επιλογή, όπως εκτιμούν οι γνωρίζοντες τα πράσινα πράγματα, αλλάζει τις τοπικές ισορροπίες!

Να μην ξεχάσουμε τον κ. Δημήτρη Σαρρή, παλιό νομάρχη Ηρακλείου και την κα Μαρία Σκραφνάκη που κι εκείνοι, εκπροσωπώντας τις παλαιότερες γενιές του χώρου, αναφανδόν έχουν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη.

Στις πρώτες σειρές είδαμε και την κα Ελένη Βατσινά, μία από τις εκπροσώπους της νέας γενιάς του κόμματος στο Ηράκλειο, αλλά και την Αντιπεριφερειάρχη Έφη Κουτεντάκη.

Σε ρόλο συγκεντρωσιάρχη

Δικαιωματικά αυτόν τον ρόλο τον είχε ο Μαρίνος Ανδρουλάκης, πατέρας του υποψηφίου προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Δημοφιλής συνδικαλιστής στις καλές εποχές του ΠΑΣΟΚ, και ιδιαίτερα επικοινωνιακός, λειτούργησε απόψε όπως κάποτε ο Κίμων Κουλούρης και ο αείμνηστος Γιώργος Παπαγιωτακόπουλος, οι πιο εμβληματικοί συγκεντρωσιάρχες του Ανδρέα Παπανδρέου!

Ενωτικό μήνυμα

Για πολλοστή φορά, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επόμενη ημέρα είναι η ενότητα και η διαφύλαξη της παρακαταθήκης της αδικοχαμένης Φώφης Γεννηματά. Αλλά ο ίδιος πήγε και πιο πίσω, εξηγώντας πως το αφήγημα για το κόμμα και τα επιτεύγματά του θα πρέπει να είναι ενιαίο, με σταθερές αναφορές σε όλους τους προέδρους και όλες τις στιγμές του(ς)!

Το παρελθόν δεν ήταν αγγελικά πλασμένο. Έγιναν και λάθη, τα οποία όπως δεσμεύτηκε ο Κρητικός ευρωβουλευτής δεν θα γίνουν με εκείνον στην ηγεσία, υποσχόμενος ένα κόμμα διαφάνειας και καθαρότητας. Ανέβασε ψηλά τον πήχη, καλώντας στο κλείσιμο της ομιλίας του, “πόρτα πόρτα” η παράταξη και ο χώρος να αναγεννηθεί από τα κάτω, ώστε “να ανατείλει ξανά ο ήλιος της δικαιοσύνης” πάνω από τη χώρα.

Πριν ανατείλει πάντως ο ήλιος, άνοιξαν οι ουρανοί! Η βροχή άρχισε να πέφτει και ο κόσμος που βρισκόταν εκτός κινηματοθεατρου, παρακολουθώντας από οθόνη την ομιλία προσπάθησε να καλυφθεί.

Σε ο,τι αφορά το υγειονομικό κομμάτι, η αποφυγή συνωστισμού ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατη, εντούτοις το κοινό στο σύνολο του φορούσε μάσκα.