Εστίαση: Λύσεις μέσω… Βαλκανίων για την κάλυψη των κενών θέσεων

Πρέπει να διαβάσετε

Η τουριστική σεζόν στην Κρήτη, έχει ξεκινήσει φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Τα ξενοδοχεία σταδιακά ανοίγουν, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανοίξουν και τα καταστήματα εστίασης που λειτουργούν με εξωτερικούς χώρους. Όμως και φέτος, τόσο στον τουρισμό όσο και στην εστίαση, αποτελεί «αγκάθι» η έλλειψη προσωπικού.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στο Creta24, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Νομού Ηρακλείου Μιχάλης Ριζικιανάκης, σε πανελλαδικό επίπεδο οι ελλείψεις προσωπικού το 2019 ήταν 18.000 και το 2023 θα ξεπεράσουν τις 80.000 θέσεις εργασίας.

«Το 2023 όμως με αυτές τις ελλείψεις προσωπικού θα υποδεχθούμε στη χώρα μας σχεδόν 10% παραπάνω τουρίστες από το 2019. Μεγάλη θέση στις ελλείψεις προσωπικού έχει και η Κρήτη καθώς το 20% των ελλείψεων με βάση τα οργανογράμματα καταστημάτων και ξενοδοχείων το κατέχει το νησί μας. Η κατάσταση από τα παραπάνω φαντάζει αδύνατη και μπαίνουμε σε μία σεζόν στην οποία ίσως να μην καταφέρουμε να ανταποκριθούμε ως χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μιχάλης Ριζικιανάκης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Νομού Ηρακλείου

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών στον κλάδο της εστίασης που αναζητούν εργαζομένους από χώρες των Βαλκανίων, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες για την στελέχωση των καταστημάτων τους.

«Το ενδεχόμενο – λύση το οποίο προτάθηκε με την είσοδο από τρίτες χώρες για τα ξενοδοχεία, είδαμε ότι δεν είχε καμία εφαρμογή όπως το είχαμε προαναγγείλει. Ενώ ζητούσαν οι εργοδότες από την κυβέρνηση δεκάδες χιλιάδες για όλη την Ελλάδα, φαίνεται ότι θα έρθουν μερικές εκατοντάδες χωρίς μέχρι τώρα όμως ακόμα και αυτό να είναι σίγουρο. Από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπήρχε περίπτωση να έρθει κανένας, καθώς υπάρχουν ελλείψεις και σε αυτές όπως και στη χώρα μας, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, και προσπαθούν να τις καλύψουν και με εργαζόμενους από εδώ κάτι το οποίο έχει γίνει αφού πολλοί εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια έφυγαν για δουλειά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από Βαλκανικές χώρες έχει εκφραστεί η πρόθεση από εργοδότες να μεταφερθούν εργαζόμενοι, κάτι το οποίο πιστεύω ότι αποτελεί ατομικές πρωτοβουλίες μέχρι στιγμής και όχι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο να αποτελεί και αυτό λύση στο πρόβλημα. Οι ειδικότητες που αποτελούν πρόβλημα λόγω των προσόντων και των ελλείψεων είναι του σερβιτόρου, του μπαρίστα, του μάγειρα και του F & B». 

Καταθέτοντας τις προτάσεις του Σωματείου για την επίλυση των προβλημάτων στον κλάδο, ο κ. Ριζικιανάκης, κάνει ειδική αναφορά στο κομμάτι της εκπαίδευσης των εργαζομένων.

«Η δομή στα εργασιακά θα πρέπει να ξεκινήσει από την εκπαίδευση Τριτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, καθώς και από την μετεκπαίδευση των υπαρχόντων εργαζομένων στον κλάδο τους για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Επίσης, για να αποφευχθεί η αδικία και ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ εργαζομένων από εργαζόμενους και από εργοδότες προς εργοδότες, ο κλάδος του Επισιτισμού – Τουρισμού θα πρέπει να έχει σε ισχύ συνεχώς κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας εφαρμοστέες υποχρεωτικά από όλους».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα