ΕΣΠΑ 2021-2027: Ένα δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο δίμηνο

Στο 1 δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο πρώτων δράσεων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα τρέξουν το επόμενο δίμηνο, την έναρξη των οποίων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες επενδύσεις, κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Σημειώνεται πως συνολικά, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, αναμένεται να διατεθούν περί τα 4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 3 δισ. ευρώ μέσω δράσεων και 1 δισ. ευρώ μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Το χρονοδιάγραμμα

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα των δύο δράσεων που θα τρέξουν τους επόμενους δύο μήνες.

    • Η πρώτη δράση αφορά στην «Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ». Ο πρώτος κύκλος προκηρύξεων περιλαμβάνει πόρους 300 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων για τη συγκριμένη δράση θα ξεκινήσει τέλος Οκτωβρίου και θα αφορά χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων επιχειρήσεων με χαμηλή ψηφιακή ετοιμότητα.
    • Η δεύτερη δράση αφορά στην «Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ» που περιλαμβάνει πόρους 700 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου και αφορά στην αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και οι οποίες θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές. Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, εκτός της επιχορήγησης των παραγωγικών παγίων θα επιχορηγείται και η εγκατάσταση ηλιακών panels σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια κατανάλωση, όχι όμως για «net metering». Στόχος της δράσης είναι η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους των ΜμΕ.

Οι υποβολές των σχεδίων για την ένταξη στις παραπάνω δράσεις από τους ενδιαφερόμενους θα γίνουν ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, ενώ τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν λαμβάνουν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης.

Πότε θα γίνουν οι εκταμιεύσεις

Η αξιολόγηση των σχεδίων θα γίνει με τη διαδικασία FIFO (First In-First Out) και δεν αποκλείεται οι πρώτες εκταμιεύσεις να γίνουν ακόμη και πριν το τέλος του έτους. Ο κ. Τσακίρης επισήμανε παράλληλα ότι η ένταξη μιας ώριμης επένδυσης μπορεί να λάβει έγκριση, ακόμη και σε διάστημα μόλις ενός μηνός, από την υποβολή της αίτησης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, επισήμανε ότι το νέο ΕΣΠΑ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, που μπορεί να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις και να κινητοποιήσει τη στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

«Το Επιμελητήριο έχει επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα της ρευστότητας. Χωρίς συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, δεν μπορούν να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες και επενδύσεις. Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να στηριχθεί σε μια σαφή στρατηγική, η οποία θα κατευθύνει πόρους στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια για έργα βιτρίνας, ούτε για σπατάλη πόρων σε αποσπασματικές και άστοχες δράσεις. Τώρα, χρειάζεται στόχευση, σχέδιο και αποτελεσματικότητα», επισήμανε ο κ. Ραβάνης.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα