Τους κινδύνους που ελλοχεύουν ​για την υγεία των πυροσβεστών και των αστυνομικών που υπηρετούν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» και έχουν επιφορτιστεί με τον υγειονομικό έλεγχο των ξένων επισκεπτών, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, ο Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή 30 ακόμα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είναι γνωστό, τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα μας με οποιοδήποτε τρόπο υποχρεούνται να συμπληρώσουν τη φόρμα εντοπισμού επιβατών, της οποίας ηλεκτρονικό αντίγραφο επιδεικνύουν σε κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων. Στην συνέχεια, τα πρόσωπα που υποχρεούνται σε δειγματοληπτικό έλεγχο υπόκεινται σε περιορισμό στην κυκλοφορία τους μέχρι την έκδοση και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων στην Κρήτη, το παραπάνω σύστημα εποπτείας και ελέγχου των εισερχόμενων επισκεπτών στη χώρα μας παρουσιάζει σειρά προβλημάτων αρχής γενομένης από το γεγονός ότι ο περιορισμός στις μετακινήσεις ούτε εποπτεύεται από κάποια αρμόδια αρχή ούτε και τηρείται. Ταυτόχρονα, όμως, τις διαδικασίες δεν πραγματοποιούν τα αρμόδια (από την παραπάνω ΚΥΑ) όργανα της πολιτείας, αλλά υπάλληλοι της αστυνομίας και των πυροσβεστικών αρχών, γεγονός το οποίο δημιουργεί έντονες ανησυχίες στους εν λόγω κλάδους.

Επομένως, τίθενται τα εξής ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς:

1. Ποια υπηρεσία του δημοσίου είναι επιφορτισμένη με την διεξαγωγή του δειγματοληπτικού ελέγχου για τον εντοπισμό των κρουσμάτων από τον ιό Covid-19;

2. Δεν είναι αυτονόητο ότι η λήψη βιολογικών δειγμάτων για την ανίχνευση των κρουσμάτων του ιού Covid-19 πρέπει να γίνεται από το εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό του ΕΟΔΥ;

3. Με ποιον τρόπο γίνεται η καταγραφή των φορέων του ιού Covid-19 στα αεροδρόμια;