Λίγες ώρες πριν την έναρξη της τουριστικής σαιζόν πολλά είναι τα θολά σημεία για τους τουριστικούς επιχειρηματίες κυρίως στο θέμα της διαχείρισης τουριστών που είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Θολά σημεία που όπως είναι φυσικό έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε ξενοδόχους αλλά και τουριστικούς πράκτορες που φοβούνται για την πορεία της σαιζόν αλλά κυρίως να μην υπάρξει δυσφήμιση του τουριστικού προϊόντος.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου, επεσήμανε πως κανείς από τους ξενοδόχους δεν ξέρει πως θα γίνει η διαχείριση ενός κρούσματος, θέτοντας ένα καίριο ερώτημα τι θα γίνει στην περίπτωση ενός τουρίστα που είναι θετικός και δεν συνεργάζεται.
«Δυστυχώς ακόμα δεν ξέρουμε πως θα διαχειριστούμε έναν θετικό τουρίστα. Πως θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο, πως θα μεταφερθεί σε ξενοδοχείο COVID πως θα συμπεριφερθούμε σε κάποιον που δεν είναι συνεργάσιμος. Είναι βασικά ερωτήματα που δεν έχουμε ακόμα απαντήσεις και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα.» ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του κ Κώτσογλου.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της περιφέρειας Κρήτης επεσήμανε επίσης πως αν σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο βρεθεί ένα θετικό κρούσμα και ο πελάτης μεταφερθεί σε ένα ξενοδοχείο δύο αστέρων τότε αυτό θα είναι μία κακή εικόνα και θα εκληφθεί ως τιμωρία για τον συγκεκριμένο πελάτη με ότι αυτό μπορεί προκαλέσει στην εικόνα του τουρισμού στο εξωτερικό.
Η πρόταση του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Μιχάλη Βλατάκη για τη δημιουργία ενός ή δύο ξενοδοχείων COVID στην Κρήτη τα οποία όμως θα είναι 4 ή 5 αστέρων υιοθετείται πλήρως από την περιφέρεια Κρήτης επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ Κώτσογλου.
«Η πρόταση του κ Βλατάκη θεωρώ πως είναι ότι καλύτερο και δεν θα έπρεπε να την προσπεράσει έτσι εύκολα το υπουργείο. Δεν είναι δυνατόν να πούμε σε έναν τουρίστα που μένει σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας πήγαινε να μείνεις σε καραντίνα 14 μέρες σε ένα ξενοδοχείο δύο αστέρων. Θεωρώ πως όταν οι τουρ οπερέιτορ δουν πως το κράτος διαθέτει 50 ευρώ στο δωμάτιο για τη διαχείριση των κρουσμάτων COVID θα τους ανοίξουν ορέξεις και θα ζητήσουν ανάλογες τιμές από τους ξενοδόχους. Είναι σημαντικό σε όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση να μην χάσουμε την καλή εικόνα του τουριστικού προϊόντος και να κατηγορηθούμε για προχειρότητες.» ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του κ Κώτσογλου προσθέτοντας πως το θέμα θα τεθεί στον υπουργό τουρισμού κατά την κάθοδο του στην Κρήτη.
Από τον πλευρά του ο αντιπρόεδρος των Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνης Παπαδάκης, τόνισε πως υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί στη διαχείριση των δωματίων COVID στα ξενοδοχεία.
«Τα ξενοδοχεία μέχρι δέκα δωμάτια πρέπει να έχουν ένα δωμάτιο για τουρίστες θετικούς στον κορωνοϊό, μέχρι 50 δωμάτια πρέπει να έχουν αντίστοιχα 2 δωμάτια και πάνω από 50 δωμάτια θα πρέπει το 3% των δωματίων να είναι για COVID. Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα πρέπει να υπάρχει και εξειδικευμένο προσωπικό που θα ασχολείται μόνο με αυτά τα δωμάτια. Επίσης τα άτομα που θα μπαίνουν για να καθαρίσουν τα δωμάτια θα πρέπει να φορούν διπλά γάντια και στολή ειδική που θα καλύπτει όλο το σώμα.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Παπαδάκης.