Τα τελευταία χρόνια, σε αρκετές παραλίες της Κρήτης, έχει εγκατασταθεί με μεγάλους πληθυσμούς, το είδος ψαριού λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus). Το ψάρι αυτό θεωρείται επιθετικό και επικίνδυνο. Πρόσφατα μάλιστα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετά περιστατικά κατά τα οποία λαγοκέφαλοι επιτίθενται σε λουόμενους. Επιπροσθέτως το συγκεκριμένο είδος περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματος του, οι οποίες είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο σε περίπτωση βρώσης.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές καμπάνιες με δελτία τύπου, ενημέρωση των αρμόδιων αρχών και μέσω των ΜΜΕ για την ενημέρωση των αλιέων και του κοινού. Αρχές Μαΐου δόθηκαν δημόσια στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Κρήτη έχει χρηματοδοτηθεί στον τομέα της αλιείας από το αρμόδιο Υπουργείο.
Έκτοτε όμως παρά τη χρηματοδότηση, δεν έχει γίνει καμιά δράση και δεν έχουν ληφθεί στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν και με έκδηλη την κρισιμότητα της κατάστασης, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Περιφέρεια Κρήτης; Ποιες είναι οι δράσεις που έχει προτείνει και ποια η πίεση που έχει ασκήσει στο κεντρικό Κράτος όλο αυτό το διάστημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος;