Για επικείμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε λόγο την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σχετικά με τις πρόσφατες παρατηρήσεις του Μητσοτάκη για το προσφυγικό, ο Ερντογάν είπε: «Πρέπει να δούμε τα βήματα που οφείλουν να γίνουν από τις άλλες πλευρές. Εάν δεν το δούμε αυτό, θα λάβουμε την απαραίτητη απόφαση και τα ανάλογα μέτρα».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες – οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Σύροι – «υφίσταται το μεγαλύτερο βάρος και τα βαρύτερα μειονεκτήματα» της μετανάστευσης.

Επισημαίνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, είχε πει από τη ΔΕΘ ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση.

Μετά από ένα μακρό διάστημα σχετικής ηρεμίας, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Η τουρκική πλευρά εμφανίστηκε ενοχλημένη από τη διακήρυξη στην πρόσφατη συνάντηση των EUMED9 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η διακήρυξη χαρακτηρίστηκε μεροληπτική, χωρίς όραμα και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα. «Καλούμε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που την υπέγραψαν να εγκαταλείψουν την μόνοπλευρη στάση τους. Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης» σημείωνε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Στην πολιτική διακήρυξη που υπέγραψαν χθες οι εννέα ηγέτες τονίζεται ότι η «ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα της ΕE.

Επιπλέον, η απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει αντι-navtex για τη δράση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo μεταξύ Κρήτης και Κάσος προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας.

Πηγή: cnn.gr