Ερντογάν: Θα απελάσουμε τους τζιχαντιστές ανεξάρτητα με το αν θα τους δεχτούν οι χώρες τους

Πρέπει να διαβάσετε

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να απελαύνει τους μαχητές του ISIS ανεξάρτητα από το αν οι άλλες χώρες τους δεχτούν»: το τελεσίγραφο αυτό έστειλε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνοντας πως η Άγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει την πολιτική της επί του ζητήματος.

«Ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται αφότου ξεκινήσαμε τις απελάσεις ξένων τρομοκρατών του Νταές (σ.σ. ISIS). Η Τουρκία ανησυχεί για αυτό το θέμα εδώ και χρόνια, είναι ώρα να ανησυχήσουν κι άλλοι», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως επανέλαβε, δεν έχει καμία σημασία εάν οι χώρες θα αποδεχθούν τους τρομοκράτες ή όχι.

«Ο Αμερικανός τρομοκράτης του Νταές (σ.σ. ISIS) που είναι αποκλεισμένος στη νεκρή ζώνη στα σύνορα με την Ελλάδα, δεν απασχολεί την Τουρκία, οι απελάσεις θα συνεχιστούν όπως και να έχει», δήλωσε, αναφερόμενος στο περιστατικό που έλαβε χώρα χθες στις Καστανιές Έβρου.

Σχετικά με τη «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία, ο Ερντογάν ανέφερε πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν απομάκρυναν πλήρως τις δυνάμεις του YPG από τη συμφωνηθείσα περιοχή.

«Θα το συζητήσω με τον Τραμπ (σ.σ. στη συνάντησή τους) και με τον Πούτιν σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, όταν επιστρέψω», ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να ενισχυθούν οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον, κάτι στο οποίο συμφωνεί και ο Αμερικανός ομόλογός του, όπως είπε.

Τα σχόλια αυτά έρχονται μόλις μια εβδομάδα μετά από τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ότι η Τουρκία δεν θα μετατραπεί σε «ξενοδοχείο τζιχαντιστών».

«Οι χώρες δεν μπορούν να ανακαλούν την ιθαγένεια και να περιμένουν από την Τουρκία να τους φροντίσει (σ.σ. τους τρομοκράτες). Είναι απαράδεκτο και είναι ανεύθυνο», είχε σημειώσει ο υπουργός, αναφερόμενος στην πρόθεση ορισμένων κρατών να εφαρμόσουν αυτή την πρακτική.

Πώς γίνονται οι επαναπατρισμοί;

Η τύχη των ξένων μαχητών του ISIS αποτελεί εδώ και καιρό ένα κρίσιμο ερώτημα, μετά και την ήττα του ISIS στη Συρία και το θάνατο του ηγέτη της, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Η Άγκυρα έχει στόχο να προχωρήσει στον επαναπατρισμό περισσότερων από 2.500 αιχμαλώτων τζιχαντιστών, σύμφωνα με το BBC.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, ενώ ο ΟΗΕ έχει καταστήσει σαφές ότι η κάθε χώρα ξεχωριστά οφείλει να αναλάβει την ευθύνη για τους δικούς της πολίτες, εκτός κι αν πρόκειται να διωχθούν ποινικά σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Πηγή προσκείμενη στο γαλλικό ΥΠΕΞ ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ύποπτοι τζιχαντιστές απελαύνονταν στη Γαλλία από την Τουρκία, βάσει μιας συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2014.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν και κατά πόσον η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να επαναπατρίσει υπόπτους του ISIS, για τους οποίους έχει γίνει ανάκληση της ιθαγένειας.

Η Βρετανία προχώρησε σε ανάκληση ιθαγένειας σε περισσότερα από 100 άτομα που φέρονται ως εμπλεκόμενα με τις δραστηριότητες του ISIS, ενώ στην ίδια ακριβώς κίνηση προχώρησαν και η Δανία αλλά και η Γερμανία.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα