Ερντογάν: Η «Γαλάζια Πατρίδα» δεν έγινε εναντίον των Ελλήνων

«Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» δεν έγινε εναντίον των Ελλήνων» δήλωσε ο Τούρκοςπρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνυποστηρίζοντας παράλληλα πως οι Έλληνες«φοβήθηκαν πολύ από την άσκηση».

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σε συνέντευξή του στο Κανάλι 24 και το TV360, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ακόμη πως η Τουρκία δεν φοβάται από τις ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις, ωστόσο είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή.

«Μα εμείς δεν την κάναμε εναντίον σας αυτή. Εμείς δεν θα κάνουμε ασκήσεις; Ο στρατός ασφαλώς θα κάνει τις εθνικές ασκήσεις του στις θάλασσές του. Η άσκηση τελείωσε και τώρα γυρνάνε τα λιμάνια. Αυτή τη φορά σαν να και οι Έλληνες έβαλαν μυαλό και κάνουν και εκείνοι ασκήσεις στα νησιά. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο φόβο, τέτοιο τρόμο, τέτοια έγνοια αλλά ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι, αυτό πρέπει να το ξέρουμε» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ερντογάν αναφέρεται σε θέματα τρομοκρατίας και υπογραμμίζει πως «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δεν είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε εάν κάποιος είναι Κούρδος, Γάλλος, Έλληνα ή έχει έρθει από την Αυστραλία. Όποιος στρέφει το όπλο του κατά στρατιώτη μας, θα το στρέψουμε και εμείς εναντίον του».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε χτες και στο «τελεσίγραφο» της Ουάσινγκτον για τους S-400.

«Η Τουρκία είναι ανεξάρτητη χώρα, δεν είμαστε δούλοι» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα έχει πλέον λήξει.

«Έχουν συζητηθεί, συμφωνηθεί και υπογραφεί όλα, από τους όρους πληρωμής μέχρι την από κοινού παραγωγή. Τώρα δεν μπορεί ποτέ να κάνουμε πίσω. Γιατί εμάς τέτοια ανήθικη συμπεριφορά δεν μας ταιριάζει, αυτό δεν είναι ηθικό. Επειδή εμείς αν κάνουμε μια συμφωνία, αυτή τη συμφωνία την τιμούμε. Κανένας να μην περιμένει να γλείψουμε εκεί που φτύσαμε» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι τους Patriot τους είχαν ζητήσει από την περίοδο Ομπάμα και δεν κατάφεραν να το διευθετήσουν.

«Και με τον κ. Τραμπ τα συζητήσαμε αυτά. Δυστυχώς από εκείνη την εποχή πέρασαν 17 μήνες και πάλι δεν βγήκε κάτι θετικό. Εμείς ακόμη τους λέμε αν μπορείτε να τους δώσετε δώστε μας τους. Αν οι όροι είναι βολικοί, εάν η τιμή είναι βολική, εάν οι όροι πληρωμής είναι βολικοί, εάν μπορούμε να κάνουμε παραγωγή από κοινού θα το κάνουμε και με σας. Αλλά είναι όρος η από κοινού παραγωγή, οι όροι πληρωμής, η τεχνολογία. Εγώ να σου τα δώσω αλλά το κλειδί να το έχω εγώ, να μας συγχωρέσουν αλλά σε κάτι τέτοιο δεν συμφωνούμε πλέον. Αυτά είναι ιστορία. Τώρα εμείς συμφωνήσαμε με τους Ρώσους και θα κάνουμε από κοινού παραγωγή. Μπορεί μετά τους S400 να πάμε και στους S500. Με μας επιμένουν για τους S400, γιατί δεν κάνουν το ίδιο και στην Ελλάδα για τους S300. Γιατί δεν το κάνουν και στην Σλοβακία για τους S300; Και εκείνοι είναι ταυτόχρονα μέλη του ΝΑΤΟ. Κάντε το και σε αυτούς, γιατί δεν το κάνετε;», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος είπε πως οι ΗΠΑ απειλούν τη χώρα του για τα αμερικανικά αεροσκάφη F35, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει πληρώσει τις δόσεις της μια-μια για τα F35.

Μάλιστα, όπως είπε, η Τουρκία έχει δώσει μέχρι στιγμής πάνω από ένα δισ. δολάρια.

«Εμείς και σε αυτό το σημείο είμαστε ειλικρινείς. Δεν μπορεί να υπάρχει κανόνας ότι θα τα πάρω όλα από εσένα. Εσύ κάθε τι που αγοράζεις μας ρωτάς; Εσύ κάθε τί που αγοράζεις μας ρωτάς; Όχι. Ό,τι προϊόν θέλεις από όπου θέλεις το αγοράζεις. Έχουμε κι εμείς τέτοια ανεξαρτησία, είμαστε ανεξάρτητη Τουρκία εμείς, δεν είμαστε δούλοι» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν παραλάβει την πρώτη συστοιχία των S400.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα