Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
23.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

«Ερήμωσε» το Αρκαλoχώρι μετά τον καταστροφικό σεισμό – Τι δείχνουν τα στοιχεία της απογραφής

Πρέπει να διαβάσετε

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε το Αρκαλοχώρι από τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η ολοσχερής ή μερική καταστροφή πολλών σπιτιών στην κωμόπολη αλλά και τα χωριά του δήμου Μινώα Πεδιάδας, οδήγησε πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν το άλλοτε εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Τα στοιχεία της απογραφής που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν πως ο πληθυσμός του δήμου μειώθηκε κατά 3.402 κατοίκους σε σχέση με το 2011, ποσοστό της τάξης του 20%.

Όπως δήλωσε μάλιστα στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών «Η Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος, οι τοπικοί φορείς εκτιμούν πως η μείωση του πληθυσμού είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφεται στην απογραφή.

«Ήδη στην περιοχή μιλάμε για νότιο και βόρειο Αρκαλοχώρι. Υπάρχει «νέκρωση» στο παλιό Αρκαλοχώρι. Σπίτια και επιχειρήσεις έχουν εγκαταλειφθεί», σημείωσε ο κ. Γκαντάτσιος περιγράφοντας την ζοφερή πραγματικότητα στην περιοχή.

Η εγκατάλειψη και η καταστροφή φαίνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς παλαιότερα τέτοια εποχή και η περιοχή έσφυζε από κατοίκους άλλως περιοχών που επέστρεφαν για διακοπές στα πατρογονικά εδάφη. «Αυτή την περίοδο έρχονταν πολλοί από Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας. Τώρα δεν ήρθαν γιατί τα πατρικά τους σπίτια δεν υπάρχουν πια και δεν έχουν που να μείνουν».

Ο κ. Γκαντάτσιος προέβλεψε μάλιστα πως και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος καθώς ούτε οι εργάτες γης που έρχονταν τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή για κάποιους μήνες θα βρεθούν στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά, αφού δεν υπάρχουν σπίτια για να φιλοξενηθούν. «Το χειμώνα θα δείτε ότι θα έχουμε μείωση του εργατικού δυναμικού που φιλοξενούσαμε στην περιοχή για το μάζεμα των ελιών και άλλες εργασίες. Δεν θα έχουν που να μείνουν. Τα μεροκάματα θα είναι υπέρογκα για τον κόσμο εδώ και θα δείτε ότι πολλοί δεν θα καταφέρουν να μαζέψουν τις ελιές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα