Μετά από πάνω από οκτώ δεκαετίες, το «Πορτρέτο μιας Κυρίας» του Τζουζέπε Γκισλάντι, που ανήκε στη συλλογή του Άμστερνταμ Γιάκομπς Γκουντστίκερ, εμφανίστηκε ξανά σε φωτογραφία προς πώληση κατοικίας στην Αργεντινή – αλλά εξαφανίστηκε ξανά μετά από αστυνομική έφοδο.
Ένα έργο τέχνης που είχε κλαπεί από τους Ναζί επανεμφανίστηκε μυστηριωδώς στην Αργεντινή, για να εξαφανιστεί ξανά λίγες μέρες αργότερα. Πρόκειται για το «Πορτρέτο μιας Κυρίας» του Τζουζέπε Γκισλάντι, Ιταλού ζωγράφου της ύστερης μπαρόκ περιόδου, που αρχικά ανήκε στη συλλογή του Άμστερνταμ Γιάκομπς Γκουντστίκερ. Μετά τον θάνατό του, μεγάλο μέρος της συλλογής του πωλήθηκε υπό πίεση από τους Ναζί.
Πρόσφατα, το έργο εμφανίστηκε σε φωτογραφία που συνοδευόταν από αγγελία πώλησης ακινήτου στην Αργεντινή, που ανήκε στις κόρες ανώτερου αξιωματούχου των Ναζί, του Φρίντριχ Κάντγκιεν, συνεργάτη του Χέρμαν Γκέρινγκ. Στη φωτογραφία το έργο κρεμόταν πάνω από έναν καναπέ, αλλά κατά την αστυνομική έφοδο που ακολούθησε, δεν βρέθηκε πουθενά. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Κάρλος Μαρτίνες δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως πιθανό σκάνδαλο παράνομης μεταφοράς έργων τέχνης.
Ο Πέτερ Σχούτεν του ολλανδικού Algemeen Dagblad τόνισε ότι οι δημοσιεύσεις για την επανεμφάνιση του πίνακα οδήγησαν τους ιδιοκτήτες να τον αφαιρέσουν. Στη θέση του πλέον υπάρχει ένα μεγάλο χαλί με εικόνες αλόγων και φυσικών τοπίων, που η αστυνομία εκτιμά ότι καλύπτει την παλιά θέση του έργου.
Όταν τα ίχνη οδήγησαν στο σπίτι των θυγατέρων του Κάντγκιεν, υπεύθυνου αξιωματούχου των SS, φαίνεται ότι η έρευνα για την επαφή με τις κόρες δεν απέδωσε καρπούς. Παράλληλα, άλλο ένα κλαπέν έργο θεωρείται ότι βρίσκεται στην κατοχή τους και έχει εντοπιστεί μέσω κοινωνικών δικτύων.
Οι δικηγόροι της οικογένειας Γκουντστίκερ δηλώνουν αποφασισμένοι να ανακτήσουν όλα τα έργα που ανήκαν στον Γιάκομπς, με τη μοναδική επιζώντα κληρονόμο, τη νύφη του, Μαρέι φον Σάερ, να δηλώνει: «Στοχεύουμε να επιστρέψουμε κάθε έργο που κλάπηκε από τη συλλογή του Γιάκομπς και να αποκαταστήσουμε την κληρονομιά του».
Οι κόρες του Κάντγκιεν παραμένουν σιωπηλές, με τη μία να δηλώνει σε ολλανδικό μέσο ότι δεν γνωρίζει σε ποιο έργο αναφέρονται οι αναφορές. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και αναδεικνύει τις δυσκολίες ανάκτησης κλεμμένων έργων τέχνης που μεταφέρθηκαν εκτός Ευρώπης κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.