Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έρευνα: Η μοναξιά επιταχύνει τη γήρανση περισσότερο και από το κάπνισμα

Πρέπει να διαβάσετε

Η μοναξιά μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης ενός ατόμου περισσότερο από ό,τι το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μια διεθνής ομάδα διαπίστωσε ότι η μοναξιά επιταχύνει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες. Η μελέτη χρησιμοποίησε ένα «ρολόι γήρανσης» βαθιάς μάθησης για να εξετάσει δεδομένα αίματος και βιομετρικά στοιχεία από σχεδόν 12.000 Κινέζους ενήλικες.

Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη, με επικεφαλής την εταιρεία βιοτεχνολογίας Deep Longevity, δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν όταν είδαν πόσο μεγάλη επίδραση μπορούν να έχουν οι ψυχολογικοί παράγοντες στη γήρανση, σε σύγκριση με άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα.

Τι είναι το ρολόι γήρανσης;

Ένα ρολόι γήρανσης είναι ένα στατιστικό μοντέλο που μετρά τη βιολογική ηλικία και όχι τη χρονολογική ηλικία – πόσο χρονών δηλαδή είναι ένα άτομο με βάση την ημερομηνία γέννησής του. Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος, μελέτες και ιατρικά δεδομένα, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μοντέλο γήρανσης για να προβλέψουν τη βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων. Έπειτα, την αντιστοίχισαν με τη χρονολογική ηλικία και το φύλο του κάθε συμμετέχοντα και συνέκριναν τα ευρήματα.

«Ένα ρολόι γήρανσης είναι ένα ψηφιακό μοντέλο γήρανσης που εκπαιδεύτηκε σε χιλιάδες ανθρώπινα δείγματα», δήλωσε στο Euronews ο Φέντορ Γκάλκιν, επικεφαλής επιστήμονας της Deep Longevity.

«Το ρολόι αυτό μαθαίνει να εντοπίζει τα ίχνη της γήρανσης μελετώντας τα προφίλ βιοδεικτών που συνοδεύονται από τη χρονολογική ηλικία. Στη συνέχεια, μπορεί να εκτιμήσει την ηλικία ενός ατόμου εξετάζοντας τους βιοδείκτες του», εξήγησε.

«Διαπιστώσαμε ότι αν το μοντέλο αναγνωρίσει ένα άτομο ως ηλικιωμένο, αυτό σημαίνει ότι οι μοριακές διαδικασίες γήρανσης επιταχύνονται. Αυτή η πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση ή για την εξεύρεση τρόπων επιβράδυνσης της γήρανσης», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι σημαντικότεροι προγνωστικοί παράγοντες της ηλικίας ήταν η αρτηριακή πίεση, η κυστατίνη C, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η σπιρομέτρηση.

Αφού ανέλυσε τα δεδομένα 11.914 Κινέζων ενηλίκων, το ρολόι διαπίστωσε ότι το κάπνισμα πρόσθεσε περίπου 1,25 χρόνια. Τα αισθήματα μοναξιάς, ωστόσο, θα μπορούσαν να προσθέσουν 1,65 χρόνια στην ηλικία ενός ατόμου.

Δεν είναι όμως μόνο το αίσθημα της μοναξιάς που συμβάλλει στην επιτάχυνση της γήρανσης, αλλά μάλλον ένα ολόκληρο σύνολο συναισθημάτων όπως ο φόβος, η απελπισία, η κατάθλιψη, η δυστυχία και ο κακός ύπνος.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσοι δεν είχαν παντρευτεί ποτέ ήταν κατά 0,35 χρόνια πιο γερασμένοι, ενώ οι άνθρωποι που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές είχαν γεράσει κατά επιπλέον 0,39 χρόνια.

Η ψυχική υγεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα γήρανσης

«Υπάρχει ένα μεγάλο σύνολο μελετών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται η ψυχική και η σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των κοινών διαδρομών γήρανσης», δήλωσε ο Γκάλκιν.

«Το εκπληκτικό είναι ότι, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες έρευνες, αυτή η σύνδεση μπορεί να παρατηρηθεί χρησιμοποιώντας πολύ απλούς τύπους δεδομένων. Κάτι άλλο που μας εξέπληξε ήταν το πόσο επιδραστικές μπορούν να είναι οι ψυχολογικές παράμετροι σε σύγκριση με έναν καθιερωμένο παράγοντα γήρανσης, όπως το κάπνισμα».

Ο Μανουέλ Φάρια, συν-συγγραφέας της μελέτης, υποστήριξε ότι «οι ψυχικές και ψυχοκοινωνικές καταστάσεις είναι μερικοί από τους πιο ισχυρούς παράγοντες πρόβλεψης των αποτελεσμάτων της υγείας – και της ποιότητας ζωής – ωστόσο έχουν σε μεγάλο βαθμό υποτιμηθεί από τη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη».

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, δεδομένης της ισχυρής σύνδεσης μεταξύ ψυχολογικών καταστάσεων και γήρανσης, η κακή ψυχική υγεία πρέπει να αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας γήρανσης.

«Η μελέτη αυτή θέτει τα θεμέλια για τα νέα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στην αναστροφή τόσο της ψυχολογικής όσο και της βιολογικής γήρανσης, καθώς και στη βελτίωση της ευημερίας», δήλωσε ο Άλεχ Ζβαορόνκοφ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Insilico Medicine και συν-συγγραφέας της δημοσίευσης.

«Τόσο οι οργανισμοί όσο και οι κυβερνήσεις θα επωφεληθούν από την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση των δαπανών υγείας που απορρέουν από τη βελτιστοποίηση της ψυχοκοινωνικής και βιολογικής γήρανσης», σημείωσε ο επιστήμονας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Aging-US».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα