Έρευνα: Αυτό είναι το αποτύπωμα του κορωνοϊού στην ψυχολογία και τι συνήθειες των Ελλήνων

Πρέπει να διαβάσετε

Το 96% των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό επιδείνωσης στρες και θυμού εξαιτίας της ψυχικής πίεσης που δέχεται από την απειλή του κορωνοϊού, λόγω της ευάλωτης θέσης του ενώ το 57% των νέων νιώθει οργή η οποία εκδηλώθηκε το καλοκαίρι με την αθρόα συμμετοχή σε πάρτι και συναθροίσεις.

Σημαντική θεωρείται και η παράμετρος της μοναξιάς για ηλικιωμένους και νεαρούς ενήλικες λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως προκύπτει από τα πρώτα συμπεράσματα της παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε περιόδους μεταδοτικών λοιμώξεων στον ελληνικό πληθυσμό.

Η έρευνα προωθείται στη χώρα μας από την Β΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με περισσότερους από 200 ερευνητές από 40 χώρες.

«Πρόκειται για τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που καταγράφονται σε μια περίοδο προσαρμογής σε μια νέα κατάσταση, όταν οι άνθρωποι δέχονται έντονους ψυχοπιεστικούς παράγοντες ωστόσο κρίσιμο θα είναι να δούμε τις συνέπειες και μακροπρόθεσμα, αφού θα έχουμε απομακρυνθεί από την έναρξη της πανδημίας» επισήμανε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο δ/ντής της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας.

Οι νέες συνθήκες άλλαξαν επίσης και τις συνήθειες των πολιτών καθώς καταγράφηκε αύξηση της χρήσης του ίντερνετ, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των μέσων ενημέρωσης. Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά στους ηλικιωμένους (98%) και τους νεαρούς ενήλικες (81%) έναντι των ατόμων μέσης ηλικίας (72%).

Σύμφωνα με τον κ. Μποζίκα, είναι πολύ σημαντικό ότι οι περισσότεροι επέλεξαν υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσουν την πίεση που εξακολουθούν να υφίστανται εξαιτίας της πανδημίας.

Η άσκηση, το περπάτημα, τα χόμπι, το διάβασμα, η χρήση του Διαδικτύου, η στενότερη επαφή με την οικογένεια, η τηλεργασία αλλά και η σωματική εγγύτητα και σεξουαλική δραστηριότητα επελέγησαν ως στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας ενώ πολύ μικρά ποσοστά καταγράφονται στη χρήση αλκοόλ, ουσιών και συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας, το 98% των συμμετεχόντων στη χώρα μας, ανεξαρτήτως φύλου, δήλωσε ικανοποιημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ωστόσο οι νεαροί ενήλικες εμφανίζονται λιγότερο ικανοποιημένοι με την κυβέρνηση έναντι των ατόμων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

Στη χώρα μας συμμετείχαν στην έρευνα 7.467 άτομα διάμεσης ηλικίας τα 41 χρόνια, το διάστημα από τέλη Απριλίου ως το τέλος Ιουνίου περιλαμβάνοντας δηλαδή την περίοδο από το καθολικό lockdown έως την περίοδο της επιστροφής στη νέα κανονικότητα με περιορισμούς αντίστοιχους με τους σημερινούς.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα