Το «κουμπί» της εκκαθάρισης του φετινού ΕΝΦΙΑ ετοιμάζονται να πατήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και σύμφωνα με πληροφορίες τα ραβασάκια επιδιώκεται να εκδοθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, όσο το δυνατό νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία της 16ης Σεπτεμβρίου που προκύπτει από τις νέες διατάξεις νόμου.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής έδωσε χθες το «σήμα» έναρξης των διαδικασιών εκκαθάρισης κοινοποιώντας στις αρμόδιες υπηρεσίες την εγκύκλιο με τις νέες εν ισχύ διατάξεις μέσω των οποίων διευρύνονται οι προβλεπόμενες- από την προηγούμενη κυβέρνηση- μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και επεκτείνονται οι εκπτώσεις στο σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.

Στο τέλος Αυγούστου, εφόσον τηρηθεί ο στόχος ταχύτερης εκκαθάρισης ή το αργότερο στις αρχές Σεπτέμβρη, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα διαπιστώσουν στα εκκαθαριστικά τους ότι σε σχέση με πέρυσι ο φόρος θα είναι μειωμένος από 10% έως και 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους, ενώ και φέτος ισχύουν απαλλαγές και εκπτώσεις -χωρίς αλλαγές- για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο με τις διατάξεις του νόμου 4621/19 χορηγείται μείωση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων (για τα νομικά πρόσωπα δεν προβλέπονται μειώσεις) ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας τουςενώ ορίζεται επίσης ότι η καταβολή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ θα γίνει το Σεπτέμβριο του έτους 2019 εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί πριν τις 16 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα για το έτος 2019 ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται ως εξής:

  • για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ κατά 30%
  • για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, κατά ποσοστό 27%,
  • για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, κατά ποσοστό 25%,
  • για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 20% και
  • για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό 10%.

euro2day.gr