Κανόνες στα ηλεκτρικά πατίνια και διευκολύνσεις στις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, υπόσχεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το οποίο αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες.

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο της ομιλίας του στην εκδήλωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Επιχειρήσεις φιλικές προς το ποδήλατο» (Cycling Friendly Business).

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, «για πρώτη φορά δημόσιες πολιτικές που σχετίζονται με τις υποδομές, τον ΚΟΚ, την οδική ασφάλεια και προφανώς τη χρήση του ποδηλάτου, εντάσσονται σε μια ενιαία και συνεκτική στρατηγική, που θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα στη μετάβαση σε μια πράσινη και φιλική προς τον πολίτη μετακίνηση».

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Μεταφορών πρόσφατα έγινε ο πρώτος πιστοποιημένος οργανισμός φιλικός προς το ποδήλατο στην Ελλάδα λαμβάνοντας την πιστοποίηση «Cycle Friendly Employer», καθώς διαθέτει πλέον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης ποδηλάτων που πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές για την ασφαλή στάθμευση των ποδηλάτων.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση ενός ενιαίου σχεδιασμού των αστικών μεταφορών, που θα δίνουν βάρος και θα προωθούν τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, έχοντας ως κεντρικό στόχο τη γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση. Και γιατί όχι, την ευχαρίστηση του πολίτη, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κεφαλογιάννης. Μέσω των ΣΒΑΚ θα δοθεί η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού να αποκτήσει πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που υποστηρίζουν τέτοια προγράμματα.

Πηγή: ethnos.gr