Έρχονται αλλά… φεύγουν από την Κρήτη οι εργάτες γης

Πρέπει να διαβάσετε

Ήρθαν, είδαν και… απήλθαν οι εργάτες γης από τρίτες χώρες. Κι αυτό, διότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο Creta24, ο Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης, δεν ικανοποιούνται από τους όρους της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την έκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων τους, με αποτέλεσμα να φεύγουν τελικά από την Κρήτη και να πηγαίνουν για εργασία στον πρωτογενή τομέα είτε στην Ιταλία είτε στην Γερμανία.

«Το ζήτημα με τους εργάτες γης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χειρότερο σημείο από ποτέ. Σήμερα καταγράφεται η μεγαλύτερη αναλογικά φυγή (τα τελευταία δύο έτη) σε αλλοδαπούς εργάτες γης από την περιοχή της Κρήτης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα από την αποτυχημένη προσπάθεια διαχείρισης αυτού τους ζητήματος από όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Και για αυτό ευθύνονται αποκλειστικά υπουργοί αλλά και εν τέλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπου αρνούνται πεισματικά να αναγνώσουν το πραγματικό πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βιαννιτάκης.

Ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Κρήτη έχουν έρθει τον τελευταίο χρόνο περίπου 2.000 νέοι εργάτες γης από τρίτες χώρες, όμως ακόμη και αυτός ο αριθμός, δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για το νησί.

«Όλοι γνωρίζουν ότι το ενδιαφέρον από εργάτες γης και γενικότερα σε όλους τους κλάδους, εντοπίζεται αποκλειστικά σε πολύ μακρινές για την Ελλάδα χώρες (όπως Πακιστάν, Ινδία, Μπαγκλαντές κα.), Παραδόξως, η κυβέρνηση επιμένει να προτάσσει την λύση με τους εννέα μήνες απασχόλησης στην Ελλάδα και μετά υποχρεωτική αποχώρηση για τρεις μήνες προς την πατρίδα του. Δηλαδή, επιμένουν να υποστηρίζουν ότι η ιδανική συνθήκη για έναν εργάτη γης, πολίτη τρίτης χώρας, είναι να αναγκαστεί να ξοδέψει άνω του 1/3 από την συνολική μισθοδοσία του στους εννέα μήνες εργασίας (για να μεταβεί στην χώρα και να επανέλθει) και γι’ αυτό το λόγο θα έχει ως πρώτη επιλογή του την Ελλάδα», εξήγησε ο κ. Βιαννιτάκης.

Για απελπιστική κατάσταση στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες κάνει λόγο ο κ. Βιαννιτάκης, τόσο εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης, όσο όμως και λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής.

«Η κατάσταση σήμερα στην πλειοψηφία των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Κρήτη αγγίζει τα όρια της απελπισίας. Οι τιμές περιορίζονται σε μερικά λεπτά του ευρώ για το αγγούρι (αν πουληθούν), ενώ και η ντομάτα έχει σημαντική πτώση. Παράλληλα, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο πολλές θερμοκηπιακές μονάδες να βγαίνουν πρόωρα εκτός παραγωγής, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού και σε συνδυασμό βέβαια με τις χαμηλές τιμές αλλά και το τεράστιο κόστος παραγωγής, όπου δεν είναι μόνο το κόστος στα λιπάσματα που εσφαλμένα πιστεύουν κάποιοι».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα