Έρχονται αυξημένοι πόροι στους Δήμους της Κρήτης το 2024

Πρέπει να διαβάσετε

Ανοίγει η “κάνουλα” των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση τον τρέχοντα μήνα, καθώς αναμένεται να πιστωθούν τόσο η δόση του Νοεμβρίου, όσο και η 12η που κανονικά καταβάλλεται το Δεκέμβριο, αλλά και μια ακόμη 13η δόση, προς μερική αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

“Ο στόχος είναι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να προλάβουν οι Δήμοι να ενταλματοποιήσουν δαπάνες και να πληρώσουν τις οφειλές τους σε προμηθευτές κι εργολάβους που εκτελούν έργα. Επίσης με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να πληρώσουμε και το προσωπικό των Κέντρων Κοινότητας, των κοινωνικοπρονοιακών προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ” δήλωσε στην Τηλεόραση CRETA ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Επιπροσθέτως, το 2024 οι μηνιαίοι πόροι που θα διατεθούν από την ΚΑΠ θα αυξηθούν κατά 220 εκ. ευρώ, σε σχέση με το 2023, με τους Δήμους της Κρήτης να περιλαμβάνονται σε εκείνους που θα λάβουν υψηλότερες χρηματοδοτήσεις.

“Μιλάμε για 1 δισ. 740 εκ. ευρώ” ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου, ωστόσο από την άλλη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σχολίασε χαρακτηριστικά την εκπομπή Live με την Αντιγόνη”: “Θα μου επιτρέψετε να πω ότι απλά μοιράζουμε τη φτώχεια μας” κι εξήγησε: “Το κόστος εργασίας αυξάνεται κατά 8% από την αρχή του 2024. Καποιοι μεγάλοι αστικοί Δήμοι θα απορροφήσουν αυτό το έξτρα κόστος, χωρίς να λάβουν αυξημένους πόρους. Το ζήτημα είναι ότι οι πόροι που υποστηρίζουν τεχνικά τους Δήμους είναι 2,7 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ θα έπρεπε βάσει της ισχύουσας να νομοθεσίας να είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ. Παίρνουμε δηλαδή το 50% των ΚΑΠ. Πρέπει να δοθούν πόροι. Ας λάβουμε υπόψη ότι δίνεται το 3,1% του ΑΕΠ στους Δήμους να το διαχειριστούν, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16%. Και την ίδια στιγμή οι δαπάνες τις οποίες οι Δήμοι κάνουν, είναι 7,4%, ενώ οι δαπάνες που κάνουν στην Ευρώπη από τους πόρους των χρηματοδοτικών εργαλείων είναι περίπου 25%.”

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της οικονομίας κλίμακος, βάσει του πρόσφατου νομοσχεδίου 5056, από την αρχή του νέου έτους θα πρέπει να συγχωνευθούν τα 600 περίπου νομικά πρόσωπα που διαθέτουν οι Δήμοι.

“Μάζεμα” το χαρακτήρισε στην Αντιγόνη Ανδρεάκη ο Πρόεδρος της Ένωσης Γ.Γ. Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μιχάλης Χρηστάκης και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια αλλαγή που δημιουργεί μεγαλύτερη ευελιξία στους Δήμους στη διαχείριση του προϋπολογισμού. “Μέχρι τώρα, σου κλείδωνε το ποσό με βάση τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, που θα δινόταν σαν επιχορήγηση και χωρίς αυτό δεν μπορούσες να έχεις προϋπολογισμό. Τώρα βάζει τέλος στο νομικό πρόσωπο και το ποσό που ήταν κλειδωμένο για όλο το έτος, το διαχειρίζεται ο Δήμος, γιατί επιστρέφει σε κείνον.”

Στον αντίποδα, ο κ. Κωνσταντέλλος τόνισε πως πρόκειται για αναιτιολόγητη αλλαγή. “Αν θεωρούν ότι η οικονομία κλίμαμος γίνεται με τη συγχώνευση 600 νομικών προσώπων, πραγματικά ποια είναι αυτή η οικονομία κλίμακος όταν το προσωπικό θα συνεχίσει να υφίσταται, απλά θα ενσωματωθεί και την ίδια στιγμή δε μιλάει κανένας για περίπου 2.500 νομικά πρόσωπα τα οποία έχει η κεντρική διοίκηση. Εκεί θα συγχωνευθούν;”

Στις προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι και η συγχώνευση των σχολικών επιτροπών α’θμιας και β’θμιας εκπαίδευσης με το τέλος της τρέχουσας σχολικής περιόδου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα