Έρχεται το Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV και ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

Πρέπει να διαβάσετε

Τη σύσταση για πρώτη φορά στην Ελλάδα Εθνικού Μητρώου ασθενών με HIV λοίμωξη και την ένταξη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων και των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις, ανακοινώνει σήμερα – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη συστήνεται το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη, προκειμένου:

(α) Να καταγραφούν όλοι οι ασθενείς με HIV λοίμωξη που διαγιγνώσκονται ή / και στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες υγείας στην ελληνική επικράτεια.

(β) Να συλλεχθούν ακριβή, αναγκαία και πρόσφορα δεδομένα, που θα αφορούν επιδημιολογικά στοιχεία, τη σταδιοποίηση της νόσου, χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης και της πορείας της νόσου καθώς και στοιχεία της μονάδας / τμήματος και του θεράποντος ιατρού.

(γ) Να χρησιμοποιηθούν τα συλλεχθέντα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον επιπολασμό της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου, την κατανομή ανά ηλικία και φύλο, την πορεία της νόσου, την παρακολούθηση των εκβάσεων, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εφαρμοζόμενων θεραπειών.

(δ) Να καταστεί δυνατή η εκτίμηση της χρήσης των υπηρεσιών υγείας και η αποτελεσματικότερη οργάνωσή τους.

(ε) Να καταστεί εφικτή η παροχή στο επιστημονικό δυναμικό της δυνατότητας διαχείρισης και παρακολούθησης των συγκεκριμένων ασθενών σε όλη την επικράτεια.

(στ) Να διασφαλιστεί η δυνατότητα καταγραφής όλων των απαραίτητων ιατρικών δεδομένων που σχετίζονται με την επιβεβαίωση της διάγνωσης των ασθενών, βάσει των επιστημονικών κριτηρίων ένταξής τους στο Μητρώο.

(ζ) Να διασφαλιστεί η δυνατότητα περιοδικής καταγραφής και παρακολούθησης των δεικτών και παραμέτρων που κρίνονται απαραίτητες για την ανάλυση της πορείας των ασθενών.

(η) Να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων καθώς και εξετάσεων παρακολούθησης της νόσου σε άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη.

(θ) Να διευκολυνθεί η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ).

(ι) Να καταστεί εφικτή η συλλογή ανωνυμοποιημένων ή ψευδωνυμοποιημένων δεδομένων για έρευνα, με δυνατότητα πρόσβασης της επιστημονικής κοινότητας σε αυτά, μετά από αιτιολογημένο αίτημα.

Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τα αντιρετροϊκά

Παράλληλα πλέον θα έχουν δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των συνταγών αντιρετροϊκών φαρμάκων και των παραπεμπτικών των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA και άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης για άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη.

Η συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων και των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA ή άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης για άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη θα γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς.

Δίκτυο προστασίας των ατόμων με λοίμωξη HIV

Η νέα υπουργική απόφαση εντάσσεται στο ολοκληρωμένο Δίκτυο πρόληψης και προστασίας για τα άτομα με HIV που περιλαμβάνει επίσης:

– Δυνατότητα αναδοχής/υιοθεσίας από οροθετικά ζευγάρια εφόσον ακολουθούν την αγωγή τους
– Δημιουργία μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζα κρυοσυντήρησης για άτομα με HIV λοίμωξη
– Διάθεση αντιϊκών/αντιρετροϊκών φαρμάκων για την πρόληψη (Prep).

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη Βουλή αναφέρθηκε στην σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του AIDS και δήλωσε:

“Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS και θα ήθελα να αναφερθώ σε μία σειρά από δράσεις οι οποίες έχουν γίνει για τη στήριξη αυτών των ατόμων και σε επίπεδο πρόληψης και σε επίπεδο θεραπείας.

Είναι γνωστές οι δράσεις οι οποίες είχαμε νομοθετήσει το προηγούμενο διάστημα και συνδεόταν με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της αντιρετροϊκής θεραπείας, όπου πλέον είναι και πραγματικότητα, καθώς εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που αφορά και το Εθνικό Μητρώο για τους ασθενείς που πάσχουν από HIV. Παράλληλα μαζί με το συναρμόδιο Υπουργείο Εργασίας έχουμε νομοθετήσει το δικαίωμα αναδοχής και υιοθεσίας σε άτομα με HIV λοίμωξη που βρίσκονται σε θεραπευτική αγωγή, ενώ στον νόμο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή νομοθετήσαμε τη σύσταση μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Αττικό, όπου πλέον είμαστε στο στάδιο πια της υλοποίησης για να μπορούν να έχουν το δικαίωμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πολύ σημαντικό όμως και θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό είναι ότι πλέον νομοθετήσαμε τη δυνατότητα να χορηγείται ως προληπτικό μέσο στα άτομα τα οποία κάνουν μια σεξουαλική ζωή η οποία μπορεί να έχει επικινδυνότητα έκθεσης στον ιό η προφυλακτική αγωγή Prep. Η Prep όπως γνωρίζετε είναι ένα προληπτικό μέτρο το οποίο λαμβάνοντάς το τα άτομα αυτά, αυτομάτως δεν κινδυνεύουν από την έκθεση σε HIV λοίμωξη. Το νομοθετήσαμε και πλέον είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης της υπουργικής απόφασης. Όλα αυτά τα άτομα θα προστατεύονται γιατί είναι το βασικό προληπτικό μέσο το οποίοι έχουμε η Prep και πρέπει να αναφέρουμε ότι και η αποζημίωση θα είναι εξ’ ολοκλήρου καλυπτόμενη από τον ΕΟΠΥΥ.

Ένα κεντρικό σημείο για την αντιμετώπιση του HIV είναι να πάμε στην πρόληψη. Πλέον στοχεύουμε στη γρήγορη διάγνωση, στις προληπτικές διαδικασίες, στα αντιρετροϊκά φάρμακα και μπορούμε να πούμε ότι σήμερα στην παγκόσμια ημέρα για το AIDS έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας για τα άτομα που πάσχουν από HIV λοίμωξη, αλλά και ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας πρόληψης για να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα.

Όλες αυτές οι δράσεις είναι σημαντικό να στηριχθούν και δεν έχουνε ούτε κομματικό χρώμα, ούτε πολιτική απόχρωση. Είναι δράσεις τις οποίες όλοι μαζί στηρίζουμε”.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα