Νέα δεδομένα τίθενται σε ισχύ από σήμερα στην αγορά εργασίας, αφού το μέτρο των self tests, επεκτείνεται πλέον σε συγκεκριμένους κλάδους δραστηριοτήτων, ως «όπλο» για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αντιπρόεδρος των Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνης Παπαδάκης, ανέφερε πως η πρώτη εβδομάδα θα είναι μια εβδομάδα … διορθώσεων. «Θεωρώ ότι και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να κάνει το τεστ, διότι είναι μέσα στο κατάστημα, βοηθάει εξυπηρετεί πελάτες. Άρα λογικά πρέπει να ελεγχθεί για να προστατευτεί και να προστατεύσει». 

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως ίσως η εστίαση να μην ανοίξει πριν το Πάσχα, ωστόσο η Πανελλήνια Ένωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας έχει εισηγηθεί θετικά στο άνοιγμα των εξωτερικών χώρων. «Να ανοίξουν έξω με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όμως δυστυχώς η κατάσταση δεν επιτρέπει να το δούμε πριν τις ημέρες του Πάσχα. Ας κάνουμε υπομονή». 

Ποιοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά self test

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, η οποία εκδόθηκε το Σάββατο, τα self tests θα διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα, πριν την προσέλευση του εργαζομένου στον χώρο εργασίας του, ενώ θα έχουν ισχύ για μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς τους. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία.

Τα τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι υποχρεωτικά για όλους τους εργαζομένους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:

 • Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
 • Εστίαση
 • Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
 • Υπηρεσίες καθαρισμού
 • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
 • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Μεταξύ άλλων, υποχρεωτική είναι η διενέργεια self test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους, ενώ απαραίτητη είναι και η διενέργεια self test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις. Για τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές απαιτείται διενέργεια self test 2 φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Πως γίνεται η δήλωση των αποτελεσμάτων

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το αρμόδιο υπουργείο θα μεταβιβάσει στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης  τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται στους παραπάνω κλάδους ώστε να γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί τους δικαιούχους. Αφού γίνει το self test θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

 • Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr . Επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr.
 • Στη συνέχεια, αφού ταυτοποιηθούν με την χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)»
 • Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
   

Ωστόσο, ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς υπάρχουν πρόστιμα για τυχόν παραβάτες που είναι «τσουχτερά» και μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσουν τα 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Δείτε εδώ τα 18 SOS για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.