Με τα αντισηπτικά και το οινόπνευμα να είναι δυσεύρετα, λόγω αυξημένης ζήτησης σε διεθνές επίπεδο, ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Νομού Ηρακλείου, αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν στο κράτος, τουλάχιστον 5 τόνους τσικουδιάς, προκειμένου να αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη για οινόπνευμα και αντισηπτικά.

Μόνο στο νομό Ηρακλείου παράχθηκαν φέτος περίπου 300 τόνοι τσικουδιάς. 1.000 λίτρα μπορούν να παράξουν 350 λίτρα οινοπνεύματος“, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Τάσος Βρέντζος, μιλώντας στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA.

O Σύλλογος γνωστοποίησε πριν μια εβδομάδα την πρόθεσή του σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ παράλληλα έστειλε επιστολή στην ΑΑΔΕ, ωστόσο ακόμη είναι υπό εξέταση.

Από τη στιγμή που λάβαμε την απόφαση, έχουν σπάσει τα τηλέφωνα από άτομα που θέλουν να προσφέρουν τσικουδιά. Τα καζάνια μας δεν μπορούν να αποστάξουν πάνω από 80 βαθμούς σε μικρή ποσότητα. Η αρχική μας πρόταση ήταν να ανοίξουμε πέντε αποστακτήρια και να παραδώσουμε το προϊόν σε 70-75 βαθμούς. Διαφορετικά μπορούμε διαθέσουμε την πρώτη ύλη και είμαστε έτοιμοι“, υπογράμμισε ο κ. Βρέντζος.

Πάντως μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Τάσο Βρέντζο, δεν έχει απευθυνθεί σε αποσταγματοποιούς, ούτε ιδιώτης που παράγει αντισηπτικά, προκειμένου να αγοράσει το προϊόν τους, ως πρώτη ύλη.