test

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος ΗΜΜΥ ΑΠΘ ο Ομ. Καθ. Μ. Παπαγεωργίου

Πρέπει να διαβάσετε

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αναγορεύθη ο Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μάρκος Παπαγεωργίου, για την εξαιρετική προσφορά του στην επιστήμη, στο πανεπιστήμιο και στην κοινωνία.

Η Τελετή Αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Τελετής, τον τιμώμενο προσφώνησαν αρχικά ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθ. Νικόλαος Παπαϊωάννου, και στη συνέχεια ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθ. Κυριάκος Υάκινθος, καθώς και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του ΑΠΘ, Καθ. Ιωάννης Ρέκανος. Τον έπαινο του τιμώμενου (laudatio) έπλεξε ο Καθ. Γεώργιος Ροβιθάκης του Τμήματος ΗΜΜΥ του ΑΠΘ, ο οποίος τυγχάνει και διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ακολούθησε η επίδοση διασήμων και η επίσημη αναγόρευση του τιμώμενου από τον Πρόεδρο του Τμήματος ΗΜΜΥ, Καθ. Ιωάννη Ρέκανο. Η Τελετή ολοκληρώθηκε με αντιφώνηση και ομιλία του τιμώμενου Ομ. Καθ. Μάρκου Παπαγεωργίου με θέμα «Η Κυκλοφοριακή Ροή ως Τεχνητό Ρευστό».

Βιογραφικό Τιμώμενου

Ο Καθηγητής Μάρκος Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου, με εξειδίκευση στην Τεχνική Συστημάτων και Αυτομάτου Ελέγχου, όπου και αποφοίτησε με Άριστα το 1976. Έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα το 1981, με τιμητική διάκριση, με θέμα «Ένα Ιεραρχικό Σύστημα Ελέγχου Κυκλοφορίας Αυτοκινητοδρόμων» από το Τμήμα Ηλεκτροτεχνίας του ιδίου πανεπιστημίου. Διατέλεσε Ελεύθερος Συνεργάτης στο Τμήμα Υδατικών Συστημάτων της εταιρείας Dorsch Consult στη Γερμανία, από τον Αύγουστο του 1982 έως τον Μάιο του 1988, καθώς και Επιστημονικός Σύμβουλος στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Μεταφορών και Ασφάλειας (INRETS) στη Γαλλία, στο Τμήμα Ανάλυσης και Ελέγχου Κυκλοφορίας από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 1985, καθώς και από τον Ιούνιο του 1986 έως τον Δεκέμβριο του 1997.
Από το 1988 έως το 1994 διατέλεσε Καθηγητής Αυτοματισμού στο Τμήμα Ηλεκτροτεχνίας και Πληροφορικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου. Το 1994 εκλέχθηκε Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, και το 2021, μετά την αφυπηρέτηση, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή του ίδιου ιδρύματος.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Καθηγητή Παπαγεωργίου εστιάζονται στον αυτόματο έλεγχο και τη θεωρία βελτιστοποίησης με εφαρμογές στα συστήματα κυκλοφορίας, μεταφορών και υδάτων. Είναι συγγραφέας ή εκδότης επτά βιβλίων και άνω των 500 εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια σε βιβλία και πρακτικά συνεδρίων. Για τις εργασίες του έχει λάβει 24935 αναφορές και έχει h-index=79 (πηγή Google Scholar, 2 Μαΐου 2022).

Διετέλεσε επικεφαλής εκδότης (Editor-in-Chief) του περιοδικού Transportation Research-Part C (2005-2012), βοηθός εκδότη (Associate Editor) του IEEE Transactions on Intelligent Transportation Systems (2003-2007), Μέλος του IEEE Control System Society, Conference Editorial Board (Associate Editor για τα συνέδρια IEEE CDC, IEEE ACC), (2003-2009) κ.ά.
Ο κ. Παπαγεωργίου έχει λάβει πλήθος διακρίσεων και βραβείων. Πολλές από τις εργασίες του κ. Παπαγεωργίου έχουν τύχει σημαντικότατης αναγνώρισης. Κατατάχθηκε στη βιβλιογραφική ανάλυση 2020 του Stanford University, που κατατάσσει τους κορυφαίους 2% των ερευνητών του κόσμου, στη θέση 17578 από 186178 για το συνολικό του έργο. Δηλαδή κατατάχθηκε στο άνω 10% των κορυφαίων 2% ερευνητών του κόσμου.

Πέραν της ερευνητικής πρωτοτυπίας, ποιότητας, επιρροής και αναγνώρισης, το έργο του Καθηγητή Παπαγεωργίου χαρακτηρίζεται από την ευρεία εφαρμογή του σε πραγματικές συνθήκες με άμεσο όφελος για το κοινωνικό σύνολο. Προηγμένα μεθοδολογικά εργαλεία που ανέπτυξε, σε συνεργασία με την ομάδα του, υλοποιήθηκαν και εφαρμόζονται σε εκατοντάδες τοποθεσίες ανά τον κόσμο, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία, Βραζιλία, Ισραήλ, Νότια Αφρική κ.α. Ενδεικτικά, αναφέρεται η 15-ετής συνεργασία του με την Πολιτεία της Βικτώρια (Αυστραλία) στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων ελέγχου κυκλοφορίας για τους αυτοκινητόδρομους της Πολιτείας, όπου αναγνωρίστηκε με ειδική αναφορά στην ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού της Πολιτείας με τίτλο “WorldFirst Technology Keeps Traffic Moving On The M80” (2016).

Επιπρόσθετα, ο κ. Παπαγεωργίου έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στην τοπική κοινωνία της πόλης των Χανίων με την υλοποίηση προηγμένων εργαλείων ελέγχου κυκλοφορίας σε αστικά δίκτυα, καθώς και με την πολυετή παροχή συμβουλών και συμμετοχή του στην επιτροπή κυκλοφοριακών θεμάτων του Δήμου, καθώς και στο δίκτυο φορέων ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) του Δήμου. Ο Καθηγητής Παπαγεωργίου συμμετείχε, επίσης, σε συμβουλευτικές επιτροπές Υπουργείων και οργανισμών για θέματα κυκλοφορίας και μεταφορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα