Επίθεση στην Δημοτική Αρχή Γόρτυνας, εξαπολύει με ανακοίνωσή της η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Συνεχίζει η δημοτική αρχή Γόρτυνας την απαράδεκτη, αυταρχική τακτική των δια περιφοράς συνεδριάσεων, που ευτελίζουν τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Η αυθαιρεσία της έφτασε στο σημείο να φέρει στις 23 Φλεβάρη, για ψήφιση με sms, το Τεχνικό Πρόγραμμα (ΤΠ) του Δήμου για το 2021! Υπερβαίνει ακόμα και τις απαράδεκτες κυβερνητικές ρυθμίσεις για τον τρόπο συνεδρίασης. Δείχνει πόσο περιφρονεί την υποχρέωση να σχεδιάζει και να λογοδοτεί δημόσια, στον λαό. Αγνοεί σκόπιμα ότι η δια περιφοράς συνεδρίαση αναφέρεται μόνο σε επείγοντα θέματα και δε δικαιολογείται με τίποτα η με αυτό τον τρόπο ψήφιση του ΤΠ, όπως και του προϋπολογισμού, αφού είναι γνωστές οι προθεσμίες και όλα τα δεδομένα.

Για το ίδιο το περιεχόμενο του ΤΠ, κριτήριο για την τοποθέτηση και την ψήφο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι αν αυτά που προβλέπει ικανοποιούν τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες. Με βάση τα παραπάνω ο δημοτικός σύμβουλος Γόρτυνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μανιαδάκης Μιχάλης, καταψήφισε το ΤΠ για το 2021. Επισήμανε πως το ΤΠ όχι μόνο δεν απαντά στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες, αλλά και για τις πλέον αναγκαίες δράσεις-έργα δεν υπάρχει διασφάλιση υλοποίησης, με δεδομένη τη δραματική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης (πάνω από 60%), και το γεγονός ότι η διοίκηση του δήμου αποδέχεται πλήρως την πολιτική που τον υποχρηματοδοτεί. Εκτός των παραπάνω, το ΤΠ περιλαμβάνει δράσεις αντιλαϊκές, που συνιστούν ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου, όπως για παράδειγμα τα 130.000 ευρώ για αμοιβή τεχνικού συμβούλου, τη στιγμή που οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν αποψιλωθεί! Άλλες δράσεις επαναλαμβάνονται από προηγούμενα χρόνια και είναι τουλάχιστον αμφισβητούμενη η σκοπιμότητά τους, όπως για παράδειγμα η εγγραφή 5,2 εκ πέρυσι και περίπου 4 εκ φέτος για σύστημα τηλεχειρισμού των γεωτρήσεων, λες κι αυτή είναι η προτεραιότητα στις αυξημένες λαϊκές ανάγκες! Για να κρύβεται συνολικά αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, η διοίκηση του δήμου δεν φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο απολογιστικά στοιχεία, όπως οφείλει κάθε τρίμηνο, ώστε να φαίνεται πραγματικά ποια είναι η υλοποίηση του ΤΠ και του προϋπολογισμού. Οι ανάγκες των δημοτών θα βγουν στο προσκήνιο και θα υλοποιηθούν μόνο με την πίεση των ίδιων των εργαζόμενων, του λαϊκού κινήματος και με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Επίσης, ένα από τα θέματα της συνεδρίασης, το οποίο η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε,είναι η συμμετοχή του δήμου στο μετοχικό κεφάλαιο του υπό σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε. Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ανοίγουν δρόμο στην επιχειρηματική λειτουργία των δήμων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επενδυτικά σχέδια επιχειρηματικών ομίλων σε κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι ΑΠΕ, το μεταφορικό έργο, ο τουρισμός, η επιχειρηματική αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων, ακτών και άλλων υποδομών, η αλλαγή χρήσης γης κ.λπ. Υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα της δημοτικής αρχής Χερσονήσου που, με συνοπτικές διαδικασίες και με δαπάνη που ξεπερνά τα 1.200.000 ευρώ, έδωσε τμήματα της οικονομικής του υπηρεσίας, για δύο χρόνια, στην ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία – Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ «ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ»! Επίσης, οι «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί ΟΤΑ» θα λειτουργήσουν ως «μεσάζοντες» για την άλωση των υπηρεσιών των δήμων, την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, θα εξυπηρετήσουν και ρουσφετολογικά τους δημάρχους που θα προσλαμβάνουν με αδιαφανείς διαδικασίες ελαστικά εργαζόμενους.

Επιπλέον, ο δημοτικός σύμβουλος Γόρτυνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μανιαδάκης Μιχάλης, καταψήφισε την εισήγηση για την κατάργηση του 1/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κυρίλλου, διατυπώνοντας την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις καταργήσεις – συγχωνεύσεις, υποβιβασμούς σχολείων, στις μετακινήσεις σε άλλα σχολεία, που δεν έχουν καμία αιτιολογία παιδαγωγικού χαρακτήρα, αλλά αποτελούν ακραίο μέτρο συρρίκνωσης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

Τέλος για το ζήτημα της λήψης οικονομικών μέτρων για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων δημοτών η «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε θετικά, τονίζοντας ότι το θέμα ήρθε μετά από πολλούς μήνες αναμονής, μετά από μεγάλη απαίτηση των ίδιων των μικρών επαγγελματιών, που στενάζουν από τα δεινά που έφερε η νέα οικονομική κρίση. Συνιστά νίκη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αφού ήρθε κάτω από την πίεση και τις επίμονες προτάσεις της, για την απαλλαγή των μικρών επαγγελματιών από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών για όσο διάστημα ανέστειλαν τη λειτουργία της επιχείρησής τους, λόγω πανδημίας. Ωστόσο, το μέτρο θα πρέπει να ισχύσει για αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω από 12.000 € και να μη γίνει δώρο η απαλλαγή σε μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε, για άλλη μια φορά, στο δημοτικό συμβούλιο να συμπληρωθούν τα μέτρα -σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει ήδη υποβάλει- για ελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, των βιοπαλαιστών αγροτών, όλων των εργαζόμενων όπως και των ανέργων, από τέλη, φόρους, χαράτσια. –