Τις δυσκολίες για τους ελέγχους των πιστών στις Εκκλησίες, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης.

Ο Επίσκοπος Κνωσού, ξεκαθάρισε ότι η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος συνεδρίασε χθες για ένα μόνο θέμα, αυτό του Αρχιεπίσκοπου Κρήτης ωστόσο στο διάλλειμα της Ιεράς Συνόδου, οι αρχιερείς είχαν τη δυνατότητα να αναφερθούν στο θέμα της επικαιρότητας που έχει να κάνει με την πρόσφατη ΚΥΑ και τα όσα προβλέπει σχετικά για τους χώρους λατρείας. «Όλοι οι αρχιερείς μας, διαπίστωσαν αυτό που ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει, ότι δυστυχώς μια απόλυτη εφαρμογή αυτού του μέτρου, με την ευθύνη της εκκλησίας είναι δυσχερέστατη και αδύνατον να πραγματοποιηθεί και να υλοποιηθεί με τον τρόπο, όπως αναγράφεται στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε. Αυτό δε σημαίνει ότι η εκκλησία έρχεται να αντιτεθεί στον κοινό αγώνα όλων μας εναντίον της πανδημίας. Το είπαμε και άλλες φορές, ότι ένας είναι ο κοινός εχθρός, αυτός του κορωνοϊού, της πανδημίας και μην ψάχνουμε φαντάσματα ή σκιές, μην ψάχνουμε μεταξύ μας εχθρούς.  Όλοι πρέπει προς αυτή την κατεύθυνση να κινούμαστε, όμως θέλουμε να είναι κατανοητό ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. Θέτω δημοσίως τον προβληματισμό. Οι περισσότεροι ναοί μας κυρίως στην ύπαιθρο διακρατούνται και διακονούνται από εθελοντές εξ ολοκλήρου από ανθρώπους που είτε είναι επίτροποι είτε νεοκόροι, οι περισσότεροι αμισθί και αφιλοκερδώς, πως θα επιφορτίσουμε αυτούς τους ανθρώπους με μια τέτοια ευθύνη να στέκονται στην πόρτα της εκκλησίας, να γίνονται ελεγκτές ή ακόμη να έρχονται σε αντιπαράθεση με ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν τα αιτούμενα;».

Ο Επίσκοπος Κνωσού ξεκαθάρισε πως η εκκλησία δεν αποποιείται καμία ευθύνη, αντιθέτως κάνει την επιβολή, ισχυρή προτροπή. «Ο κόσμος ακούει, τουλάχιστον ο κόσμος που εκκλησιάζεται ακούει το λόγου του Ποιμένα, η εκκλησία θα κάνει διαρκώς και σε κάθε περίσταση αυτό. Μια έντονη και ισχυρή προτροπή, που θα είναι ενίοτε παράκληση άλλοτε με ένα πιο αυστηρό και απόλυτο τρόπο, πάντοτε όμως με την ίδια αγάπη. Δεν μπορεί να επιβάλει και να έχει ένα ελεγκτικό μηχανισμό στις εισόδους, μπορεί όμως διαρκώς να προτρέπει τους ανθρώπους όσοι έρχονται στο ναό, να είναι προστατευμένοι. Οι εμβολιασμένοι σεβαστοί και οι ανεμβολίαστοι σεβαστοί, χωρίς διαχωρισμό στους ανθρώπους. Όλη με προσοχή, μάσκες και αποστάσεις».