Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα – Bild: Τέλος της εποχής των παγετώνων για Ελλάδα και Τουρκία που ήταν εχθροί

Πρέπει να διαβάσετε

Με θετικά σχόλια αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος στο αποτέλεσμα της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. «Αυτό που είδαμε χθες στην Αθήνα, δεν το βλέπεις συχνά στην Ευρώπη: ένας αυταρχικός Τούρκος πρόεδρος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επισκέπτεται χθες την Αθήνα όλο χαμόγελα, έχοντας στο πλευρό του τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη» σχολιάζει η Bild.

Στη συνέχεια, στο γερμανικό δημοσίευμα επισημαίνονται τα εξής: «Λιγότερο από τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που ο 69χρονος Σουλτάνος του Βοσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άρχισε να εκτοξεύει πυρά κατά πάντων, όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο: ρητορική μίσους κατά του Ισραήλ, αγανάκτηση κατά της Γερμανίας και κακία για την ΕΕ. Κι όμως ένας εντελώς διαφορετικός Ερντογάν εμφανίστηκε στην Ελλάδα, δίπλα στον 55χρονο Έλληνα πρωθυπουργό».

«Ο άνθρωπος από την Άγκυρα μεταλλάσσεται δημοσίως σε στενό φίλο των Ελλήνων. Μια ιστορική αλλαγή!, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα εξηγώντας τον συλλογισμό της: Τα δύο γειτονικά και ΝΑΤΟϊκά κράτη είναι στην πραγματικότητα εχθροί! Ξαφνικά όμως ο Ερντογάν κι ο Μητσοτάκης αποκαλούν ένας τον άλλον ”αδερφό” και ”φίλο” κατά τις χθεσινές συνομιλίες τους στην Αθήνα. Μιλάμε για το ”τέλος της εποχής των παγετώνων των δύο χωρών που ήταν εχθροί από την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!” Ωστόσο, υπάρχουν όμως έντονες συγκρούσεις στα σύνορα μέχρι και σήμερα».

Στη συνέχεια όμως, όπως σχολιάζει η Bild, σημειώθηκε ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία, τον Φεβρουάριο, και οι Έλληνες έστειλαν βοήθεια με τα τουρκικά ΜΜΕ να ευχαριστούν τη χώρα μας που κινητοποιήθηκε άμεσα.

«Το γεγονός ότι, πλέον υπάρχει φιλικό κλίμα στο Αιγαίο, οφείλεται και σ’ ένα νέο σχέδιο του Ερντογάν. Ένα σχέδιο για το προσφυγικό, το οποίο οι δύο αρχηγοί κρατών βάπτισαν ως ”Διακήρυξη των Αθηνών”. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του σχεδίου Ερντογάν» σχολιάζει η εφημερίδα «Bild» για να προσθέσει τα εξής:

«Η Τουρκία θέλει να εξασφαλίσει λιγότερους μετανάστες που έρχονται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα αφήνει τους Τούρκους να ταξιδέψουν σε δέκα ελληνικά νησιά διευκολύνοντας την έκδοση βίζας».

Η άμεση ανάλυση της Bild συνεχίζει ως εξής:

Θα πρέπει επίσης να υπάρξουν συνεργασίες και διευκόλυνση στο εμπόριο, την ενέργεια, την εκπαίδευση και την τεχνολογία.

Σύγκρουση για τα σύνορα:

– Τον Μάρτιο του 2020, οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν σε παράνομους μετανάστες να εισβάλουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Ελλάδα.

Και αυτό ήδη λειτουργεί, ειδικά όταν πρόκειται για το μέγα-πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης:

Όπως και στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών αυξήθηκε ραγδαία φέτος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας: τον περασμένο Αύγουστο, ο αριθμός των αφίξεων ήταν 167% υψηλότερος από τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Για τον Σεπτέμβριο, οι αρχές ανέφεραν αύξηση κατά 266%.

Το μεγάλο πρόβλημα καταγράφηκε τον Οκτώβριο – στην πραγματικότητα ήταν ο κύριος μήνας για το μεταναστευτικό : Ξαφνικά οι Τούρκοι ανέλαβαν δράση σε ότι αφορά την διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων τους. Η τουρκική ακτοφυλακή αναχαίτισε 380 βάρκες λαθρέμπορων με συνολικά 11.798 επιβαίνοντες.

Επίσης, θα ήταν αδιανόητο αυτό θα συμβαίνει εφεξής μέχρι πριν από λίγους μήνες: Έλληνες και Τούρκοι να ανταλλάσσουν συνοριακούς υπαλλήλους.

Εάν οι αριθμοί των παράνομων μεταναστών αυξηθούν ξανά, ένας αξιωματικός θα τοποθετηθεί στη Σμύρνη της Τουρκίας και ένας στο ελληνικό νησί της Λέσβου. Επιπλέον, τα συνοριακά στρατεύματα των δυο χωρών θα πρέπει να συντονίζονται όλο το εικοσιτετράωρο.

Και τι παίρνει ο Ερντογάν για το μεταναστευτικό;

Διευκόλυνση για την έκδοση βίζας για 10 ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Λήμνος, Σάμος, Χίος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Σύμη, Καστελόριζο, Ρόδος). Αυτό σημαίνει ότι, οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτά τα νησιά της Ε.Ε και εκεί -κι αυτή είναι η διαφορά από πριν- θα τους εκδίδεται βίζα με ισχύ ενός έτους.

Ωστόσο, κάθε μεμονωμένη διαμονή δεν μπορεί να διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ο Ερντογάν, όπως επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα, απαιτεί εδώ και χρόνια μια παρόμοια ελάφρυνση βίζας από την ΕΕ διασφαλίζοντας μία νέα μεγάλη συμφωνία για τους πρόσφυγες. Τώρα, η συμφωνία με την Ελλάδα για τα ελληνικά νησιά θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για μια ευρύτερη λύση, όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στη «Διακήρυξη της Αθήνας», ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Τουρκίας δεσμεύονται επίσης να αποφεύγουν δια ροπάλου τις αμοιβαίες εμπρηστικές δηλώσεις και εχθρικές ενέργειες. Αυτό θα φέρει ηρεμία στην περιοχή.

Εξάλλου, και οι δύο πλευρές έχουν ελιχθεί λίγο πριν βρεθούν στο χείλος του πολέμου, πολλές φορές στο παρελθόν.

1. Η κρίση του Έβρου το 2020, όταν ο Ερντογάν επέτρεψε σε παράνομους μετανάστες από την Τουρκία να εισβάλουν στα ελληνικά χερσαία σύνορα στον Έβρο. Την ίδια ώρα, δεκάδες λαθρεπιβάτες κατέφθαναν στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με ελληνικές πληροφορίες, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίαζαν σχεδόν καθημερινά τον εναέριο χώρο – κάποιες ημέρες περισσότερες από 100 φορές. Οι Έλληνες απαντούσαν κάθε φορά αναχαιτίζοντας τον εχθρό – ένα επικίνδυνο παιχνίδι και για τις δύο χώρες.

Τα πράγματα έγιναν δραματικά τον Ιούλιο του 2020: Εκείνη την εποχή, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα άφηνε τις τουρκικές εταιρείες να πραγματοποιούν γεωτρήσεις για φυσικό αέριο σε αμφιλεγόμενα ύδατα της Μεσογείου.

Η Ελλάδα είχε θέσει σε επιφυλακή τις ναυτικές της δυνάμεις.

Και οι δύο στόλοι έκαναν περιπολίες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και επενέβαιναν όπου έπρεπε. Μόνο μετά την παρέμβαση της τότε καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τα πνεύματα ηρέμησαν.

«Ένας εμφανώς καλόκαρδος Ερντογάν στην Αθήνα έδειξε πόσο μακριά μπορεί να φθάσει η νέου του φιλία: Προσκάλεσε τον Έλληνα φίλο του στην Άγκυρα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να μην μπορούμε να λύσουμε».

Με την πρόταση αυτή, ο Ερντογάν κλείνει το… μάτι και στις Βρυξέλλες: «Μπορώ – αν θέλω…».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα