Στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ ποίησης Κρήτης υποδεχτήκαμε σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 τους διακεκριμένους ποιητές Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Αναστάση Βιστωνίτη,  Jochen Kelter (Γερμανός-Ελβετός), Amir Or (Ισραηλινός) στα 6ο & 44ο Δ.Σχ.Ηρακλείου. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι σπουδαίος ποιητής, Καθηγητής Πανεπιστημίου και ο σπουδαιότερος μελετητής του Καβάφη και του Σεφέρη με συμμετοχή σε παγκόσμιο επίπεδο σε συνέδρια. Ο Αναστάσης Βιστωνίτης είναι βραβευμένος Έλληνας ποιητής και επί 30ετίας αρθρογράφος στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής». Ο Jochen Kelter είναι σπουδαίος ποιητής, Γερμανοελβετός, που διετέλεσε για 20 χρόνια Πρόεδρος των Ευρωπαίων Λογοτεχνών. Ο Amir Or είναι διακεκριμένος Ισραηλινός ποιητής με πολλά διεθνή βραβεία.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης  περιελάμβανε αναγνώσεις ποιημάτων από όλους τους καλεσμένους ποιητές αλλά και από μαθητές που ασχολούνται με την ποίηση. Οι μαθητές  παρουσίασαν τη γραφή τους και όλες τις δραστηριότητες του σχολείου πάνω σε θέματα λογοτεχνίας και βιβλίου. Ακολούθησε διάλογος των μαθητών και των ποιητών πάνω σε θέματα ποίησης.  Την εκδήλωση συντόνισε  και παρουσίασε εκ μέρους των Σχολείων ο δάσκαλος και συγγραφέας Γιώργος Γρηγοράκης. Επίσης η χορωδία των Σχολείων  έντυσε μουσικά την εκδήλωση και παρουσίασε μελοποιημένα ποιήματα σημαντικών Ελλήνων ποιητών υπό την καθοδήγηση της δασκάλας Μαριαλένας Πολιουδάκη. Οι ποιητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την παρουσία των μαθητών, το ενδιαφέρον τους για την ποίηση και την ποιότητα του παιδαγωγικού έργου του Σχολείου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Κρήτης είναι ένας νέος θεσμός που κύριο στόχο έχει να καθιερωθεί ως φορέας τέχνης στην Κρήτη. Το Φεστιβάλ έχει πανελλαδική εμβέλεια αφού σκοπός του είναι να προάγει και να προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού (λογοτεχνία, προφορική και γραπτή παράδοση, μουσική, θέατρο, χορός κ.ά.) και διοργανώθηκε για 2η φορά από τον  ποιητή Χρήστο Κούκη σε συνεργασία με τον Κρητικό πολιτιστικό οργανισμό «HE.art». Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 15 ποιητές από χώρες όπως οι Η.Π.Α., η Ισπανία, η Γερμανία, η Ελβετία, το Ισραήλ, η Κίνα, η Ινδία, καθώς και σημαντικοί Έλληνες.