Επιμένει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Δεύτερη σερί άνοδος, στο 3,7% τον Αύγουστο

Πρέπει να διαβάσετε

Απογοήτευση προκάλεσαν τα νέα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, υπό το βάρος των υψηλότερων τιμών σε ενέργεια και μια σειρά άλλων αγαθών.

Πιο αναλυτικά, σε ετήσια βάση, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Αύγουστο έναντι 3,2% τον Ιούλιο και 3% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές, ωστόσο, περίμεναν μικρότερη άνοδο στο 3,6%.

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδος της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος «δομικός» πληθωρισμός καθορίστηκε στο 4,3%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, δηλαδή σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο γενικός δείκτης ανήλθε στο 0,6% και ο «δομικός» δείκτης στο 0,3%, στη μεγαλύτερη αύξηση του 2023. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο στο 0,6% και στο 0,2%. αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, για το τουλάχιστον 50% των ανατιμήσεων του Αυγούστου ευθύνονται οι τιμές των καυσίμων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10,6%.

Στο σύνολό τους, οι τιμές στην ενέργεια διευρύνθηκαν κατά 5,6% σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ οι τιμές στα τρόφιμα κατέγραψαν άνοδο κατά 0,2%. Το κόστος στέγασης, δε, αυξήθηκε κατά 0,3%.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα