Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες: Η διαδικασία για την αγορά, τα ποσά και οι δικαιούχοι

Πρέπει να διαβάσετε

Ηλιακούς θερμοσίφωνες με κρατική επιδότηση θα μπορούν αν αγοράσουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες νοικοκυριά: Στα «σκαριά» βρίσκεται πρόγραμμα αντικατάστασης θερμοσιφώνων ρεύματος και αγοράς νέων ηλιακών με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται από 800 έως και 1.000 ευρώ. Έως το τέλος του έτους υπολογίζεται πως θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, ενώ θα «τρέξει» και πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας «έχει ενταχθεί στο Re Power EU, το νέο Ταμείο της Ε.Ε. για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ένα μεγάλο ποσό για αγορά και εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων σε ιδιωτικές κατοικίες».

Η διαδικασία για την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες του enikonomia.gr, η διαδικασία το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα «προσομοιάζει» στα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά – βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων τα οποία θα καθοριστούν- θα λαμβάνουν «μπόνους» επιδότησης για αντικατάσταση και αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα.

Το μέσο κόστος αγοράς τους κυμαίνεται στα 800-1.000 ευρώ, ενώ ετησίως μια 4μελής οικογένεια υπολογίζεται πως θα εξοικονομήσει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει.

Ενδεικτικά, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με χωρητικότητα δεξαμενής 160 lt (μια τυπική τιμή είναι τα 40 lt ανά άτομο) και διπλής ενέργειας (έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και με ηλεκτρικό ρεύμα) κοστίζει 849 ευρώ. Το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 2.299 ευρώ, αλλά με πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά, ενώ μπορούν να καλυφθούν ανάγκες μέχρι και 8 ατόμων. Δηλαδή χωρητικότητας 300 lt και τριπλής ενέργειας λέβητα.

Σημειώνεται ότι η τριπλή ενέργεια χρησιμοποιεί είτε την ηλιακή είτε την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και εκείνη που προέρχεται από την κεντρική θέρμανση του σπιτιού, μέσω μιας «σερπαντίνας» που εισέρχεται στο boiler και ζεσταίνει το νερό. Λόγω της πολυπλοκότητας των σωληνώσεων, οι συγκεκριμένοι έχουν μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης-συντήρησης.

Αυτή την στιγμή εκτιμάται ότι 3,5 εκατ. κατοικίες έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος.

Έρχεται και πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων που θα αφορά στην αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα αναμένεται να «ανοίξει» μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μέσα στο ίδιο διάστημα όμως υπολογίζεται να ενεργοποιηθεί μία ακόμη ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία και θα υποδεχτεί αιτήσεις για φωτοβολταϊκά!

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιδοτεί την τοποθέτηση συνολικά 250.000 φωτοβολταϊκών στέγης από τα οποία 150.000 σε νοικοκυριά και από 50.000 σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Δεδομένου πάντως ότι ακόμη και η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών, ποια δίοδος υπάρχει για τα φωτοβολταϊκά στέγης;

Συστήνεται ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να μπει ένα φ/β στην ταράτσα, με την παραγόμενη ενέργεια να διαμοιράζεται σε όσους συμμετέχουν στην ενεργειακή κοινότητα.

Σύμφωνα με το νόμο οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές τουλάχιστον 5 διαμερισμάτων μπορούν να συστήσουν ενεργειακή κοινότητα για το σκοπό αυτό.

Για παράδειγμα εάν εγκαταστήσουν 5 διαμερίσματα ένα σύστημα 10kwp με ετήσια ενέργεια 15.500KWh με κόστος αγοράς του συστήματος περίπου 12.000 ευρώ θα υπήρχε μια εξοικονόμηση χρημάτων περίπου 300-400 το χρόνο για κάθε νοικοκυριό.

Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει η πρόβλεψη στο νόμο για virtual net metering για ιδιώτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η δυνατότητα δηλαδή να εγκαταστήσει κάποιος σε ένα ιδιόκτητο οικόπεδο όπου δεν είναι και η κατοικία ένα φ/β σύστημα και η παραγόμενη ενέργεια να μπορεί να συμψηφίζεται με την κατανάλωση ενέργειας που έχει στο σπίτι του.

Ό λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές από τον ΔΕΗΔΔΗΕ για να υποδεχτεί την ισχύ από την περιοχή που είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο REPowerEU, όπου υπογράμμιζε τον ρόλο της ηλιακής ενέργειας με σκοπό τον διπλασιασμό της ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος έως το 2025 και την εγκατάσταση 600 GW έως το 2030.

Τονίζεται ακόμη η αναγκαιότητα τοποθέτησης ηλιακών στεγών με σταδιακή θέσπιση νομικής υποχρέωσης εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια και νέα κτίρια κατοικίας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα