Επιχορήγηση 600.000 ευρώ για το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου – Πως θα καταστεί βιώσιμο

Πρέπει να διαβάσετε

Χρηματοδότηση 600.000 ευρώ δρομολογείται να λάβει η ΔΕΠΑΝΑΛ για τις καλλιτεχνικές δράσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου. Το ποσό αυτό αναμένεται να δοθεί στην ανώνυμη εταιρεία του Δ. Ηρακλείου, έπειτα από συζητήσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο του καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΠΣΚΗ Μύρωνα Μιχαηλίδη, αλλά και της Προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ Στέλλας Αρχοντάκη την περασμένη εβδομάδα, με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η βιωσιμότητα του ΠΣΚΗ δεν μπορεί να επιτευχθεί από τα έσοδα των παραστάσεων, αλλά ούτε και από τις λοιπές δραστηριότητες της ΔΕΠΑΝΑΛ. Επομένως, κρίνεται απαραίτητη η εύρεση σταθερής επιχορήγησης της λειτουργίας του. Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ, Στέλλα Αρχοντάκη, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, η ένταξη του ΠΣΚΗ στις δραστηριότητες της ΔΕΠΑΝΑΛ ήταν λύση ανάγκης, λόγω προβλημάτων αποπεράτωσης. Ως ανώνυμη όμως εταιρεία δεν μπορεί να επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο απώτερος στόχος λοιπόν, είναι το ΠΣΚΗ να γίνει αυτόνομος οργανισμός, όπως λόγου χάριν το Μέγαρο Αθηνών ή Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μπορεί να λαμβάνει «γενναίες» επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού. Επειδή όμως η υλοποίηση αυτού του στόχου απαιτεί ακόμη χρόνο, ως ενδιάμεση λύση, διάρκειας ενός έτους, προτάθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ηρακλείου, Περιφέρειας Κρήτης κι Υπουργείου Πολιτισμού, όπου έκαστος φορέας θα επιχορηγήσει τη ΔΕΠΑΝΑΛ με 200.000 ευρώ, συνολικά 600.000 ευρώ, για την αποκλειστική χρήση τους για την κάλυψη των καλλιτεχνικών αναγκών κι όχι των λειτουργικών. Μάλιστα, θα υπάρχει Επιτροπή Εποπτείας με εκπροσώπους και από τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές.

Στο ερώτημα γιατί η μετατροπή του ΠΣΚΗ σε αυτόνομο οργανισμό καθυστερεί, η κ. Αρχοντάκη απάντησε πως στην παρούσα φάση, προσωρινά, προσωπικό του Δήμου Ηρακλείου που κανονικά εργάζεται στα γραφεία στην οδό Ανδρόγεω, φιλοξενείται σε χώρους του ΠΣΚΗ, έως ότου ολοκληρωθεί η ανακαίνιση των πρώτων. «Ως αυτόνομος οργανισμός μπορεί να χρηματοδοτηθεί περισσότερο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται το ετήσιο πρόγραμμα κι ο προϋπολογισμός των δράσεων και χρηματοδοτεί το Υπουργείο με βάση αυτόν τον προϋπολογισμό. Και βέβαια εποπτεύει και σε κάποιο βαθμό. Γι’αυτό μπορεί έτσι να χρηματοδοτήσει πολύ περισσότερο. Ενώ τώρα δεν μπορεί, λόγω ΔΕΠΑΝΑΛ, γιατί είμαστε Α.Ε. που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η μετατροπή όμως του ΠΣΚΗ σε αυτόνομο οργανισμό είναι λίγο χρονοβόρα, γιατί να γίνει καταστατικό, να εγκριθεί από τη διοίκηση της ΔΕΠΑΝΑΛ και από το Δημοτικό Συμβούλιο, να αποδεχτεί το ΥΠΠΟΑ και να περάσει σε ΦΕΚ. Παράλληλα, επειδή στην παρούσα φάση χώροι του Πολιτιστικού φιλοξενούν υπαλλήλους του Δήμου, προστίθεται μια δυσκολία. Πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως το ΠΣΚΗ, να κάνουμε μια ολική επανεξέταση των χώρων, για να καταλήξουμε ποιοι θα μείνουν στη ΔΕΠΑΝΑΛ και ποιοι θα εκμεταλλευθούν από ιδιώτες, για να προχωρήσουμε στον οργανισμό» διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ Κρήτης η Στέλλα Αρχοντάκη και πρόσθεσε πως δίχως επιχορηγήσεις, ούτε τα υπόλοιπα αντίστοιχα κέντρα ανά την Ελλάδα που λειτουργούν ως αυτόνομοι οργανισμοί, είναι βιώσιμοι.

Στο ΠΣΚΗ προστίθενται και τα έξοδα που προκύπτουν λόγω νησιωτικότητας. Δηλαδή σε περίπτωση που απαιτείται η μετακίνηση συντελεστών παραγωγών από την ηπειρωτική Ελλάδα, το ΠΣΚΗ επωμίζεται το κόστος της μεταφοράς και της πολυήμερης διαμονής για τις πρόβες και τις παραστάσεις.

Παράλληλα όμως, έσοδα στο Κέντρο προβλέπεται να προσφέρει και η ενοικίαση χώρων για συνέδρια. Σύμφωνα με την κ. Αρχοντάκη, γι’αυτή την υπηρεσία υπάρχει ζήτηση, δεδομένου ότι έχουν γίνει ήδη κρατήσεις και για την επόμενη χρονιά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα