Επέτειος κορωνοϊού και αργοπορία εμβολιασμού

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την 26η Φεβρουαρίου 2020 με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Τότε κανείς δεν είχε συνειδητοποιήσει ποια ήταν η πραγματική κατάσταση, ούτε μπορούσε να προβλέψει κανείς την έκταση και τις δυσάρεστες υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πανδημία COVID-19 δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο κανένα τομέα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Οι πρωτοφανείς συνθήκες που επικρατούν εδώ και ένα χρόνο στη χώρα, έχουν φέρει ανατροπή των δεδομένων στη λειτουργία όλων των κλάδων και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Δεν είναι οι οικονομικές επιπτώσεις το χειρότερο που έχει συμβεί, είναι οι χιλιάδες θάνατοι αγαπημένων μικρών και μεγάλων ανθρώπων που έφυγαν από κορωνοϊό τον τελευταίο χρόνο.

Ένας ολόκληρος χρόνος πέρασε και ο κορωνοϊός είναι εδώ, όπως αποδεικνύεται καθημερινά από τους διασωληνωμένους, τους θανάτους, τα νέα κρούσματα.

Με παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική «τιμάται» η επέτειος ενός χρόνου κορονοϊού και με «κοκκίνισμα» επιπλέον πολλών περιοχών της χώρας.

Η σοβαρή επιδείνωση που καταγράφεται στους δείκτες που σχετίζονται με την πορεία της πανδημίας, αποδεικνύουν ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι το τέλος της υγειονομικής κρίσης και την μετάβαση στην μετά κορωνοϊό νέα εποχή.

Βλέποντας τα αριθμητικά επιδημιολογικά δεδομένα οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δίνουν καθημερινά τη μάχη στην πρώτη γραμμή, εκδηλώνουν το αίσθημα του κινδύνου από τις πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας, κυρίως στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Από την άλλη πλευρά όχι μόνο ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά πρέπει να το παραδεχτούμε ότι δεν αντέχει άλλα μέτρα. Πρέπει επίσης να παραδεχτούμε ότι στην πραγματικότητα δεν βιώνουμε πραγματικό lockdown. Θεωρείται σχετικά χαλαρό αφού υπάρχουν εξαιρέσεις, δυνατότητες και δικαιολογίες για πολλές μετακινήσεις. Άρα δεν πρέπει να πέφτουμε από τα σύννεφα όταν αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η σωτηρία από τον κορωνοϊό μπορεί να έρθει μόνο με την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του εμβολιασμού στον πληθυσμό της χώρας, γιατί με απλή ρεαλιστική προσέγγιση και τη σημερινή εμβολιαστική αργοπορία στο 20% μέχρι το Μάιο, να μην περιμένουμε να αλλάξουν στη ζωή μας πολλά πράγματα.

Η αργοπορία στη διαδικασία εμβολιασμών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζεται και όπως δείχνουν τα πράγματα εάν συνεχίσουμε έτσι, η Ελλάδα αποδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, όχι γιατί έχει κάνει τους περισσότερους εμβολιασμούς, αλλά επειδή τους έχει οργανώσει και τους υλοποιεί ικανοποιητικά.

Γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν αυτή την αργοπορία και το χάος που επικρατεί με τους εμβολιασμούς στη Γερμανία, αναφέροντας την Ελλάδα και το Ισραήλ που η επιχείρηση «Ελευθερία» οργανώθηκε με ψηφιακό και εύχρηστο τρόπο.

Είναι βέβαιο ότι η πορεία των διαδικασιών όπως αυτή εξελίσσεται για το θέμα των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες, αφορά άμεσα και την Ελλάδα. Γιατί το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού που θα επιτευχθεί σε κάθε χώρα θα ενισχύσει και θα επηρεάσει σημαντικά το τουριστικό ρεύμα που θα διαμορφωθεί το επόμενο καλοκαίρι στη χώρα μας.

Μπορεί οι εμβολιασμοί στη χώρα μας να πλησιάζουν όπως δηλώνει ο υπουργός Υγείας τις 800.000, όμως αυτό σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσει τους αρμόδιους υγειονομικούς μηχανισμούς.

Απαιτεί και εντατικοποίηση της προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας αυτής, αλλά και στη συνέχιση επιβολής – τήρησης των περιοριστικών μέτρων. Η Ελλάδα αντιστάθηκε, οργανώθηκε και οι Έλληνες πειθάρχησαν ως πρωταγωνιστές της μάχης κατά του κορωνοϊού, αναδεικνύοντάς την πρώτη, στη σύγκριση των επιδημιολογικών στοιχείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποχωρήσουμε τώρα την τελευταία ώρα, άλλωστε γνωρίζουμε ότι η πανδημία είναι πόλεμος στον οποίο για να βγούμε νικητές πρέπει να κερδίσουμε την τελευταία μάχη.

Άλλα Πρόσφατα