Ποσότητα-μαμούθ κοκαΐνης έχουν εντοπίσει οι Αρχές σε σκάφος ελληνικών συμφερόντων. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που μετέχουν στην έρευνα, στο αλιευτικό σκάφος ενδέχεται να υπάρχουν έως και 7 τόνοι κοκαΐνης.
Για την υπόθεση έως τώρα έχουν συλληφθεί συνολικά 10 άτομα. Πέντε εξ αυτών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Κατερίνη, Θήβα και Αθήνα.
Ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης περιγράφεται παλιός γνώριμος των ελληνικών Αρχών, γνωστός «βαρώνος της κοκαΐνης», ο οποίος φέρεται να είναι και ιδιοκτήτης του σκάφους και έχει συλληφθεί στην Κατερίνη. Πέντε ακόμη άτομα βρίσκονται στο πλοίο και επίσης έχουν συλληφθεί.
Στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται και όλο το δίκτυο συνεργατών υποστήριξης του αρχηγού. Η έρευνα έγινε από την ελληνική Δίωξη Ναρκωτικών, σε συνεργασία με την αμερικανική (DEA).
Το «βαρύ» παρελθόν του Έλληνα «Εσκομπάρ»
Πλούσιο και «περιπετειώδες» είναι το ποινικό παρελθόν του άνδρα που συνελήφθη ως ιδιοκτήτης του σκάφους που εντοπίστηκε να μεταφέρει μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική προς την Ευρώπη, στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης.
Αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο που ξεχωρίζει ανάμεσά στους κατηγορουμένους είναι ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του ναρκωσκάφους στον οποίο στον παρελθόν είχε αποδοθεί το παρατσούκλι «Έλληνας Εσκομπάρ». Και αυτό γιατί είχε συλληφθεί ως ο «εγκέφαλος» του μεγαλύτερου κυκλώματος κοκαΐνης που έδρασε ποτέ στη χώρα μας.
Ήταν το καλοκαίρι του 2004, όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι ένα πλοίο ονόματι «Africa 1» εντοπίστηκε από τις Αρχές της Ισπανίας να έχει στα αμπάρια του 5,4 τόνους κοκαΐνης, η αξία της οποίας ξεπερνά σήμερα το πόσο των 500.000.000 ευρώ!
Το πλοίο αναχώρησε από τον Πειραιά στις 15 Μαΐου του 2004 με δηλωθέντα προορισμό την Τουρκία. Όμως, οι διωκτικές Αρχές της Ελλάδας καθώς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που είχαν βάλει στο μικροσκόπιο κάθε κίνηση του «Έλληνα Εσκομπάρ», εντόπισαν μέσω δορυφόρου το πλοιάριό του να κινείται στον Ατλαντικό Ωκεανό με κατεύθυνση προς τις δυτικές ακτές της Αφρικής.
Στις 13 Ιουλίου, τα στελέχη των Αρχών της Ισπανίας έκαναν ρεσάλτο στο «Africa 1», όπου βρήκαν την κοκαΐνη. Τα ναρκωτικά ήταν συσκευασμένα σε χαρτόκουτα που είχαν ετικέτα μεταλλικών νερών.
Τον Αύγουστο του 2004 ο ναρκέμπορος εντοπίστηκε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας και συνελήφθη. Από την πρώτη στιγμή που έπεσε στα χέρια των διωκτικών Αρχών ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία σχέση. Ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει. Σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Πειραιά, όμως, μετέτρεψε την ποινή των ισοβίων σε κάθειρξη 22 ετών.
Η διαδρομή
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος ξεκίνησε από τη Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης και βρέθηκε στη Λατινική Αμερική, όπου εκτιμάται ότι φόρτωσε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Βενεζουέλας.
Στη συνέχεια επρόκειτο να τα μεταφέρει στην Ευρώπη, χωρίς προς το παρόν να είναι γνωστός ο τελικός του προορισμός.
Το σκάφος ρυμουλκεί από τον Ατλαντικό Ωκεανό εδώ και δύο ημέρες το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας, που συνδράμει στην επιχείρηση.
Αναμένεται να οδηγηθεί σε λιμάνι της Γαλλίας, όπου θα καταμετρηθούν τα ναρκωτικά και θα παραδοθούν στις Αρχές και οι πέντε συλληφθέντες που βρίσκονται εν πλω.
Με πληροφορίες από kathimerini.gr, protothema.gr


