ΕΟΔΥ: Οκτώ νέοι θάνατοι από γρίπη και 18 από κορωνοϊό την τελευταία εβδομάδα

Πρέπει να διαβάσετε

Η τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) για την εβδομάδα από τις 19 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2024, αναφέρει:

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών ήταν 298 και παρουσίασε μείωση 31% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις
προηγούμενες 4 εβδομάδες, χαμηλότερος και από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 5 και παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες, χαμηλότερος επίσης από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με λοίμωξη COVID-19, 30 ασθενείς.

Καταγράφηκαν 18 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87 έτη (εύρος 49-89 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023.

 

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η JN.1 (83%) ακολουθούμενη από την EG.5 (6%). Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 στις 6 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει άνω του 10%, από το εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC. Εμφάνισε δε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η θετικότητα των δειγμάτων Σοβαρής Οξείας Λοίμωξης Αναπνευστικού (SARI) παρουσίασε επίσης αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 8 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Επιπλέον, δηλώθηκαν αναδρομικά 2 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δηλώθηκε αναδρομικά ένας θάνατος.

Συνολικά, έχουν νοσηλευτεί 128 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 58 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Έχουν τυποποιηθεί 547 στελέχη γρίπης εκ των οποίων τα 499 (91%) ήταν τύπου Α και 48 (9%) τύπου Β. Περαιτέρω, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 467 στελέχη τύπου Α. Τα 432 (92,5%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 35 (7,5%) στον υπότυπο Α(Η3).

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

H θετικότητα RSV παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία.

Τέλος, ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανεξαρτήτως παθογόνου παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παρέμεινε σε παρόμοια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα