Εντοπίστηκαν «τρομακτικά» πετρώματα πλαστικών σε καταφύγιο θαλάσσιων χελωνών στη Βραζιλία

Η γεωλογία του ηφαιστειακού νησιού Trindade της Βραζιλίας συναρπάζει τους επιστήμονες εδώ και χρόνια, αλλά η ανακάλυψη πετρωμάτων από πλαστικά σκουπίδια σε αυτό το απομακρυσμένο καταφύγιο θαλάσσιων χελωνών προκαλεί συναγερμό.

Το λιωμένο πλαστικό έχει κολλήσει στους βράχους στο νησί, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι αποτελεί απόδειξη της αυξανόμενης επιρροής του ανθρώπου στους γεωλογικούς κύκλους της γης.

«Αυτό είναι κάτι νέο και τρομακτικό ταυτόχρονα, επειδή η ρύπανση έχει φτάσει στη γεωλογία» δήλωσε η Fernanda Avelar Santos, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο της Parana.

Η Santos και η ομάδα της έκαναν χημικές αναλύσεις για να διαπιστώσουν τι είδους πλαστικά υπάρχουν στα πετρώματα. «Εντοπίσαμε ότι (σ.σ. η ρύπανση) προέρχεται κυρίως από αλιευτικά δίχτυα, πολύ συνηθισμένα απορρίμματα στις παραλίες του νησιού Trinidade».

«Παρασύρονται (σ.σ. τα δίχτυα) από τα θαλάσσια ρεύματα και συσσωρεύονται στην παραλία. Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, το πλαστικό λιώνει και ενσωματώνεται στο φυσικό υλικό της παραλίας».

Το νησί είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία προστασίας των πράσινων χελωνών στον κόσμο, με χιλιάδες να καταφθάνουν κάθε χρόνο για να γεννήσουν τα αυγά τους. Οι μόνοι άνθρωποι που μένουν στο νησί είναι μέλη του ναυτικού της Βραζιλίας, το οποίο διατηρεί βάση και προστατεύει την αναπαραγωγή της χελώνας.

«Το μέρος όπου βρήκαμε αυτά τα δείγματα (σ.σ. πλαστικού) είναι υπό προστασία περιοχή στη Βραζιλία, κοντά στο μέρος όπου οι πράσινες χελώνες γεννούν τα αυγά τους» εξήγησε η γεωλόγος.

«Η ρύπανση, τα σκουπίδια στη θάλασσα και το πλαστικό που πετιέται λανθασμένα στους ωκεανούς μετατρέπεται σε γεωλογικό υλικό (…) που διατηρείται στα γεωλογικά αρχεία της γης» κατέληξε.

 

Πηγήlifo.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα