Εντοπίστηκαν οι πρόσφυγες στον Έβρο σε ελληνικό έδαφος – Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης

Οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν στην αγωνιώδη έκκληση των 39 προσφύγων στον Έβρο για διάσωση και παροχή βοήθειας, καθώς εντοπίστηκαν τέσσερα χιλιόμετρα νοτιότερα του σημείου που αρχικά είχαν βρεθεί, σε ελληνικό έδαφος.

Αυτή την ώρα γίνεται η μεταφορά τους σε ασφαλή περιοχή για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Συγκεκριμένα μεταφέρονται στο φυλάκιο των Καστανιών για την παροχή της πρωτοβάθμιας φροντίδας που πιθανώς να χρήζουν.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, οι περισσότεροι είναι καλά στην υγεία τους. Πτυχή προς διερεύνηση είναι το σημείο του εντοπισμού τους, το στίγμα του οποίου βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα νοτιότερα από την περιοχή που είχαν εγκλωβιστεί αρχικά και στην οποία είχαν καταφθάσει, όπως λένε οι πληροφορίες, με βάρκα.

Περισσότερο από μία εβδομάδα από όταν βρέθηκαν στη νησίδα του Έβρου, ανατολικά του οικισμού Κισσάρι, οι πρόσφυγες πέρασαν στην ελληνική όχθη του ποταμού βάσει του νέου γεωγραφικού στίγματος που έστειλαν μέσω της εφαρμογής live location του WhatsApp.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούσε από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις και είχε δώσει εντολή προκειμένου να ενταθούν οι έρευνες, ενώ βρισκόταν σε άμεση επαφή με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Εκκλήσεις οργανώσεων για παροχή βοήθειας

Νωρίτερα, σε κοινή ανακοίνωση προχώρησε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η HumanRights360 αναφορικά με την υπόθεση των 39 εγκλωβισμένων προσφύγων στον Έβρο.

«Από τη στιγμή που κάποιος εμφανίζεται στα σύνορα μιας χώρας, υπάγοντας τον εαυτό του στην κυριαρχία της χώρας αυτής, τότε ανακύπτει η διεθνής υποχρέωση της χώρας εισόδου να τον υποδεχθεί, εφόσον επικαλείται κίνδυνο δίωξης στη χώρα καταγωγής ή στη χώρα προέλευσης» ανέφεραν, ενώ όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση κάτι τέτοιο προστατεύεται από την Σύμβαση της Γενεύης για τη Νομική Κατάσταση των Προσφύγων, και από άλλες Διεθνείς Συμβάσεις οι οποίες δεσμεύουν την χώρα από την στιγμή που της επικύρωσε.

Οι οργανώσεις τόνισαν πως «η αρχή της μη επαναπροώθησης εφαρμόζεται και δεσμεύει τα κράτη όχι μόνο όταν ασκούν κυριαρχία εντός του εδάφους τους, όσο και στα σύνορά τους, αλλά και εκτός αυτών, όπου γενικότερα οι κρατικές αρχές ενεργούν, ή όπου αυτές ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο».

Υπενθύμισαν πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν εκδοθεί «δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υποδεικνύουν στην Ελλάδα να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να μην τους μεταφέρει στην Τουρκία».

Το γεγονός δε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία οι εν λόγω πρόσφυγες εγκλωβίζονται στη συγκεκριμένη νησίδα, καθώς είχαν μεταφερθεί εκεί στις 14 Ιουλίου από τις ελληνικές αρχές, αποδεικνύει πως «η Ελλάδα έχει πρόσβαση στη συγκεκριμένη νησίδα, ανεξάρτητα από το αν είναι ελληνικό έδαφος, και οφείλει να παράσχει βοήθεια, καθώς απειλούνται οι ζωές ανθρώπων».

«Οφείλει δε να εξετάσει τα αιτήματα ασύλου τους, καθώς, σε βάρος αρκετών εξ αυτών από την Τουρκία έχουν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης στη Συρία, σχετικά αντίγραφα των οποίων τέθηκαν υπόψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», σημείωσαν.

Οι οργανώσεις έκλεισαν την ανακοίνωσή τους υπογραμμίζοντας πως «όταν απειλούνται ζωές, το να επικαλείσαι ότι ο χώρος ακριβώς έξω από την πόρτα σου δεν σου ανήκει και δεν ενδιαφέρεσαι για ότι συμβαίνει εκεί, είναι απλά πρόσχημα για να αποφύγεις τις ευθύνες σου. Το ότι και η Τουρκία έχει ευθύνη για την κατάστασή τους είναι κάτι προφανές, όμως δεν αίρει την υποχρέωση της Ελλάδας να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή. Σώστε τους ανθρώπους».

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα