Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου: Κάλεσμα στην Παγκρήτια κινητοποίηση των υγειονομικών σωματείων

Πρέπει να διαβάσετε

Κάλεσμα στην παγκρήτια κινητοποίηση των υγειονομικών σωματείων την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 11.00 το πρωί, απευθύνει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:

«Οι εργαζόμενοι βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης, της απαξίωσης, και εμπορευματοποίησης των δημόσιων δομών και της πολιτικής του «Πάμε και όπου βγει» και στον τομέα της υγείας. Σε μια περίοδο που η ίδια πολιτική έχει ισοπεδώσει τους μισθούς μας, με την ακρίβεια, τις  συνεχείς ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα και την ενέργεια, να έχουν αποτελειώσει το όποιο εισόδημα μας έχει μείνει και να πληρώνουμε παντού φάρμακα, εξετάσεις, απογευματινά ιατρεία, χειρουργεία.

Το «νέο» ΕΣΥ όπως το ονομάζει η κυβέρνηση, που τίποτα το νέο δεν έχει, πάρα μόνο δεινά για τον λαό, προβλέπει, συγχωνεύσεις  Νοσοκομείων και κλινικών, με κριτήρια την απόσταση, την πληρότητα, το κόστος. Προβλέπει τη  μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, και την παράδοση τους στους εμπόρους της υγείας.

Αυτή η πολιτική οδηγεί στην σχεδιασμένη απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων, στην κατάρρευση του Βενιζελείου Νοσοκομείου. Συνολικά τα νοσοκομεία είναι στα όρια της συντριβής με κλινικές να βάζουν λουκέτο, χειρουργεία να αναστέλλονται, θεραπείες να αναβάλλονται, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Πολλές κλινικές (π.χ. Παθολογική Βενιζελείου, Παιδοψυχιατρική ΠΑΓΝΗ) και εργαστήρια κινδυνεύουν με λουκέτο. Χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές λόγω απόλυτης έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ στις λίστες χειρουργείου των νοσοκομείων της Κρήτης περιμένουν πάνω από 9000 ασθενείς.

Επιπλέον καθημερινά, δεν δουλεύουμε μόνο με τον κίνδυνο του εργατικού ατυχήματος, από τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, αλλά και από το αν σε μια τέτοια περίπτωση βρούμε κρεβάτι και γιατρούς να μας σώσουν. Καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που συνάδελφοι μας επισκέπτονται σακατεμένοι τα νοσοκομεία και από την υποστελέχωση είτε περιμένουν για ώρες στην αναμονή, είτε φτάνουν μέχρι και σε νοσοκομεία της Αττικής για νοσηλεία.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί τα μέλη της, κάθε εργαζόμενο στα εμπορικά καταστήματα, τα Σούπερ Μάρκετ, τις αποθήκες και τα εργοστάσια να συμμετέχουμε δυναμικά στην παγκρήτια κινητοποίηση που καλούν τα υγειονομικά σωματεία 30/11 11πμ πλ. Ελευθερίας.

Μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς διεκδικούμε:

·       Να μην κλείσει, συγχωνευτεί, καταργηθεί, κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας.

·       Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης.

·       Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της υγείας αποκλειστικά από το κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση πληρωμών ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων. Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας. Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τον προσωπικό γιατρό. Όχι στην εφαρμογή του νόμου Γκάγκα που καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.

·       Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας. Όχι σε παραχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων δομών υγείας σε ιδιώτες. Καμία εμπλοκή ιδιωτών και επιχειρηματιών της υγείας σε εργαστήρια και μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων.

Επιπλέον για τους χώρους δουλειάς διεκδικούμε:

·       Να καλυφθούν με κέντρα υγείας οι βιομηχανικές ζώνες του Ηρακλείου (ΒΙ.ΠΕ., ΒΙΟ.ΠΑ. Φοινικιάς, ΒΙΟ.ΠΑ. Τυλίσσου).

·       Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας της υγείας και σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Να ενισχυθούν ουσιαστικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους (ΣΕΠΕ), με μόνιμο προσωπικό από έμπειρους επιθεωρητές, να πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα