Ενιαίος Φορεάς Διαχείρισης Υδάτων στην Κρήτη – Ο σχεδιασμός του ΥΠΑΑΝ για την άρδευση και την αντιπλημμυρική θωράκιση

Πρέπει να διαβάσετε

«Το νερό είναι η πρώτη προτεραιότητά μας, διότι χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει παραγωγή» ξεκαθάρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA, λίγη ώρα μετά την πρώτη συνάντηση στο Ηράκλειο με τους εκπροσώπους των 38 ΤΟΕΒ της Κρήτης. Στόχος του Υπουργείου είναι η δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης υδάτων για όλο το νησί.

«Υπάρχουν εγκαταστάσεις οι οποίες δε λειτουργούν ή υπολειτουργούν. Έχουμε φράγματα στην Κρήτη, τα οποία είναι ακέφαλα, δε διοικούνται. Γι’αυτό λοιπόν και αναθέσαμε ως κυβέρνηση σε μια ολλανδική εταιρεία να εκπονήσει μια ολοκληρωμένη μελέτη, ένα master plan, το οποίο θα απαντά στα εξής: ποιες εγκαταστάσεις έχουμε και τη λειτουργικότητά τους, ποια εγγειοβελτιωτικά έργα έχουμε και τη λειτουργικότητά τους, ποια είναι η αντιπλυμμηρική θωράκιση που έχει ή πρέπει να έχει ο τόπος μας. Δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο σε μελέτη. Έχουμε ζητήσει αποτελέσματα σε βάθος 4-5 μηνών περίπου» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το νερό που καταναλώνεται, το 88% αφορά στην άρδευση και το 12% στην ύδρευση.

«Η ύδρευση είναι δουλειά των Υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος. Η άρδευση είναι δουλειά των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανάλογο master plan γίνεται ταυτόχρονα και στη Θεσσαλία, το οποίο λειτουργεί ως οδηγός. Η ιδιαιτερότητα της Κρήτης είναι ότι έχει πέντε λεκάνες. Κάνουμε λοιπόν μια ειλικρινή συζήτηση με την Περιφέρεια Κρήτης, τους τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες και με τον αγροτικό κόσμο, για να διαμορφώσουμε κάτι αντίστοιχο με τη Θεσσαλίας, στην Κρήτη, προσαρμοσμένο όμως στις ανάγκες του τόπου» εξήγησε ο Υπουργός.

Οι ΤΟΕΒ εξακολουθούν να λειτουργούν με βάση βασιλικό διάταγμα του 1958. Εκπρόσωποι των οργανισμών δήλωσαν πως βλέπουν με θετικό μάτι τη δημιουργία του ενιαίου φορέα, με την προϋπόθεση όμως ότι δε θα επιβαρύνει περαιτέρω οικονομικά τους καταναλωτές, με το δεδομένο ότι ήδη η ενέργεια έχει εκτινάξει το λειτουργικό κόστος.

«Ο Υπουργός μας υποσχέθηκε ότι δε θα προκύψει επιπλέον κόστος, αλλά θα γίνουν κι επιπλέον συσκέψεις και θα το ξαναδούμε το θέμα» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΤΟΕΒ Α’ Ζώνης, Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.

«Δε θα γίνουμε το μέσο είσπραξης γι’αυτόν τον οργανισμό εάν ποτέ χρειαστεί να πληρώσει κάτι ο καταναλωτής» πρόσθεσε το Μέλος του ΤΟΕΒ Μεραμβέλλου Αγ. Νικολάου, Μανώλης Καμπανός και συνέχισε: «Είναι διαφορετικά τα προβλήματα από την ανατολική μέχρι τη δυτική Κρήτη. Για μας για παράδειγμα στην περιοχή του Μεραμβέλλου και γενικά του Λασιθίου, είναι αυτήν τη στιγμή η λειψυδρία, με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένα χλώρια κι υποβαθμισμένη ποιότητα νερού. Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το κόστος ανόρυξης του νερού, καθώς στο ΤΟΕΒ Μεραμβέλλου αντλούμε από 14 γεωτρήσεις σε βάθος περίπου 200 μέτρων κι αυτό έχει ως συνέπεια να έχουμε υψηλό κόστος.»

«Είναι αβάσταχτο το τιμολόγιο το οποίο πλέον δεν μπορεί να το σηκώσει όχι ο ΤΟΕΒ, αλλά οι καταναλωτές. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα γι’αυτό το θέμα, αλλά και για τις υποδομές, διότι τα δίκτυα που έχουμε είναι πολύ παλιά, οι ζημιές είναι συνεχείς, οπότε τα έξοδα κι εκεί είναι πολλά. Να υπάρξει λοιπόν ένας προγραμματισμός έργων υποδομής» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγ. Μαρίνας Χανίων, Γιώργος Γωνιωτάκης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα