Ο Δάφνις Κόκκινος διορίστηκε στη θέση του διευθυντή της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπουργός Πολιτισμού. Η προκάτοχός του, Βίκυ Μαραγκοπούλου, της οποίας η θητεία έληξε στις 3 Ιουλίου, είχε υποβάλλει την παραίτησή της για προσωπικούς λόγους.

Διεθνούς φήμης χορευτής, και βασικό στέλεχος της ομάδας του θεάτρου Tanztheater Wuppertal της Πίνα Μπάους, ο Δάφνις Κόκκινος «είναι μια πολύ καλή μεταγραφή από το εξωτερικό και δείχνει ότι υπάρχουν Έλληνες που αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό» είπε η υπουργός Πολιτισμού στη συνέντευξη Τύπου.

Γεννημένος το 1965 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Δάφνις Κόκκινος είναι από το 1993 χορευτής του Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, ενώ υπήρξε βοηθός της από το 2002 μέχρι το θάνατό της, το 2009. Σήμερα εργάζεται ως χορευτής και σκηνοθέτης πρόβας για το Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. Οι σπουδές του στο χορό και στο θέατρο άρχισαν από το Θέατρο Νέων Κρήτης και την Ελληνοαμερικανική Ένωση, για να ολοκληρωθούν στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

Από εκεί, όμως, εκτινάχθηκε πραγματικά σε ένα από τα σπουδαιότερα και πλέον πρωτοποριακά χοροθέατρα του κόσμου, χορεύοντας από το 1989 έως το 1992 για το Folkwang Tanzstudio, υπό τη διεύθυνση της Πίνα Μπάους. Ακολούθησε το Tanztheater Wuppertal, πάλι της Πίνα Μπάους, με το οποίο συμμετείχε στις πιο σημαντικές παραγωγές της.

Επιπλέον, συμμετείχε ως ερμηνευτής στην ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, «Μίλα» και του Βιμ Βέντερς, «Πίνα» για την ζωή της Πίνα Μπάους, ενώ χορογράφησε και μία τουρκική ταινία. Παράλληλα, δραστηριοποιείται σε διεθνή κλίμακα ως καθηγητής χορού, πραγματοποιώντας πολλά εργαστήρια σε Ελλάδα, Τουρκία, Κορέα, Ιταλία, Σουηδία, Χιλή, Βραζιλία, Λιθουανία.

Στην Πίνα Μπάους, εξάλλου, είναι αφιερωμένο το πρώτο έργο του «Addio Addio Amore -Ένα κομμάτι για την Πίνα», ενώ πρόσφατα χορογράφησε το έργο «Lamento» για την Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Στραβίνσκι για το Μπαλέτο της Λυρικής.

 

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, mononews.gr