Ένα θυελλώδες δημοτικό συμβούλιο, πολλά τα συμπεράσματα

Πρέπει να διαβάσετε

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου της Τετάρτης 13 Μαρτίου με μοναδικό θέμα την λήψη δανείου ισοσκελισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ξεκίνησε ήρεμα και ολοκληρώθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους. Μέχρι στιγμής και αναμφίβολα, αυτή ήταν η δυσκολότερη συνεδρίαση της νέας δημοτικής περιόδου και η πρώτη που ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός μίλησε με τόση ένταση. Τούτο όχι επειδή υπήρξε πρόβλημα όσον αφορά στην ψήφιση του θέματος – η εισήγηση της δημοτικής αρχής ασφαλώς πέρασε  με τις ψήφους της παράταξης του Δημάρχου, αν και μέσα στον χαμό κανονική ψηφοφορία δεν έγινε. Αλλά επειδή όσα ακούστηκαν από την αντιπολίτευση αλλά και από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Αγριμανάκη προκάλεσαν εκνευρισμό σε πολλούς και σε όλα τα σημεία της αίθουσας.

Ας δούμε μερικά βασικά σημεία και συμπεράσματα της βραδιάς.

– To κεντρικό σημείο τριβής ανάμεσα στην συμπολίτευση και την αντιπολίτευση παραμένει η αναγκαιότητα της λήψης του δανείου. Ο Δήμαρχος εξήγησε εκ νέου το σκεπτικό της δημοτικής αρχής, μίλησε για τους όρους του δανείου και επανέλαβε ότι οι άλλες λύσεις που εξετάστηκαν θα ήταν χειρότερες για τον Δήμο. Αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει άλλος δρόμος ισοσκελισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλοκαιρινός “ας έρθει να τον πάρω σύμβουλο”. Στο τέλος της συνεδρίασης ωστόσο είπε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η λήψη δανείου είναι πράγματι πολιτική επιλογή για την οποία ο ίδιος και η παράταξη του είναι έτοιμοι να κριθούν.

Δημοτικό Συμβούλιο: Υπερψηφίστηκε το δάνειο του Δήμου Ηρακλείου

– Η αντιπολίτευση από την πλευρά της επιμένει ότι υπήρχαν και υπάρχουν και άλλες δυνατότητες και εγκαλούν την δημοτική αρχή για το γεγονός ότι δεν έχει μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχάλης Καραμαλάκης αναφέρθηκε  στο μεγάλο ποσό που θα κληθεί να επιστρέψει ο Δήμος στο Ταμείο Παρακαταθηκών, εφόσον εξαντλήσει το ποσό του δανείου (σχεδόν 50 εκατομμύρια). Ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο για σένα” και πρώην Αντιδήμαρχος Κώστας Βαρδαβάς ρώτησε πόσο θα κόστιζε η διάλυση των συμβάσεων οδοποιίας (που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος υποχρεώσεων από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου για το 2024) και παρουσίασε τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας, σύμφωνα με τις οποίες (και σύμφωνα με τον ίδιο) η ρήτρα δεν θα ήταν μεγάλη.

– Εκεί ήρθε η δεύτερη ξεκάθαρη παραδοχή ότι το δάνειο αποτελεί πρωτίστως επιλογή για την δημοτική αρχή. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης τόνισε ότι δεν είναι προς το συμφέρον του Δήμου Ηρακλείου να διαλύσει συμβάσεις για έργα που τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή δημοτική αρχή θεωρούν απαραίτητα για την πόλη. Αλλά και οικονομικά αυτή η προσέγγιση (της διάλυσης των συμβάσεων) είναι πιθανόν να έφερνε ζημιά στα δημοτικά ταμεία. Και για αυτό η πολιτική απόφαση είναι τα έργα να εκτελεστούν . Το δάνειο αποτελεί στην παρούσα φάση, σύμφωνα με την δημοτική αρχή, τον καλύτερο τρόπο για να συμβεί κάτι τέτοιο, χωρίς προβλήματα.

– Όταν η κουβέντα φτάνει στο παρελθόν και στα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, τα πνεύματα ανάβουν σχεδόν πάντα. Την Τετάρτη δεν άναψαν απλώς αλλά κόντεψαν να βάλουν και -πολιτική – φωτιά, κυρίως στην παράταξη της πλειοψηφίας. Συγκεκριμένα, όταν η επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο για Σένα” Μαρία Καναβάκη υπενθύμισε στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Αγριμανάκη και στα στελέχη της πλειοψηφίας που βρισκόταν στην αντιπολίτευση κατά την διάρκεια της περασμένης δημοτικής περιόδου, ότι οι δικές τους αποφάσεις για μείωση των δημοτικών τελών και του δημοτικού φόρου (παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις της οικονομικής υπηρεσίας) προκαλέσαν μεγάλη ζημιά στα ταμεία του Δήμου, ο τελευταίος εξανέστη!

– Στην τοποθέτησή του λοιπόν κατηγόρησε ουσιαστικά την κ. Καναβάκη και την δημοτική αρχή Λαμπρινού για την οικονομική πολιτική που ακολούθησαν και έφερε τον Δήμο στην σημερινή κατάσταση. Ο τρόπος που το έκανε, και παρότι προσπάθησε να το επικεντρώσει στο πρόσωπο της κ. Καναβάκη, προκάλεσε ολοφάνερη και μεγάλη δυσαρέσκεια και στα στελέχη της δικής του παράταξης που συμμετείχαν στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Τόσο μεγάλη, που ορισμένοι βγήκαν από την αίθουσα για να μην απαντήσουν και κάποιοι άλλοι, εντός αιθούσης, αδυνατούσαν να την κρύψουν!

– Ο κ. Δήμαρχος στο τελική του τοποθέτηση του ισχυρίστηκε ότι ουδείς μπορεί να διαιρέσει την παράταξή του και πιθανόν να είναι ακριβώς έτσι. Σίγουρα πάντως, οι πληγές του παρελθόντος δεν έχουν κλείσει ακόμα, δεν θα μπορούσαν άλλωστε τόσο γρήγορα. Όσο όμως τα ίδια τα στελέχη της δημοτικής αρχής επιλέγουν να τις σκαλίζουν (και να κουνούν το δάχτυλο στους συναδέλφους τους) δεν θα κλείσουν εύκολα.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, όπως αναφέραμε ήδη, ανέβασε πολύ τους τόνους στο κλείσιμο του. Το πολιτικό περιεχόμενο όσων είπε είναι ένα θέμα. Το βασικό εδώ που τα λέμε.  Τα έχει επαναλάβει αρκετές φορές στο παρελθόν, έχει ασφαλώς την ικανότητα να παραθέτει τα επιχειρήματά του με επάρκεια και πολιτική καθαρότητα.  Ο καθένας μπορεί πλέον να βγάλει τα συμπεράσματά του. Κάποιες από τις αναφορές του κ. Καλοκαιρινού στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (κυρίως στην παράταξη της κ. Καναβάκη, αλλά και στην Λαϊκή Συσπείρωση), σε δημοσιεύματα και δημοσιογράφους είναι ένα άλλο θέμα, διαφορετικό. Όσον αφορά στο δεύτερο θα πούμε απλώς ότι ο εκνευρισμός (και μάλιστα σε συνθήκες όχι πραγματικά δύσκολες, το θέμα θα περνούσε έτσι κι αλλιώς, η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής είναι δεδομένη και ευρεία), δεν είναι καλός σύμβουλος.

– Καταλήγοντας: βρισκόμαστε πλέον στο σημείο όπου τα περισσότερα πράγματα σε σχέση με το δάνειο και τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου τείνουν να ξεκαθαρίσουν: Ο Δήμος δεν κουβαλάει χρέη 27 εκατομμυρίων ευρώ από το παρελθόν, ούτε υπάρχει μαύρη τρύπα ή έλλειμα αυτού του ύψους.  Το χρηματοδοτικό κενό αφορά στις υποχρεώσεις που έχει για το 2024 και ΘΑ κληθεί να πληρώσει αν οι συμβάσεις εκτελεστούν.  Άρα πιθανότατα -και καθαρά πρακτικά – το κενό θα είναι τελικά μικρότερο. Στην παρούσα φάση όμως παρουσιάζεται ως τέτοιο στον προϋπολογισμό και εμποδίζει το κλείσιμό του.  Άρα, η νέα δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος Ηρακλείου βρέθηκαν μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση (την οποία λίγο ως πολύ γνώριζαν και ουδείς την είχε κρύψει) και έκριναν ότι ο καλύτερος τρόπος ώστε και τα έργα της οδοποιίας να εκτελέσουν εφόσον τα θεωρούν απαραίτητα και ο Δήμος να λειτουργήσει κανονικά,  αποτελεσματικά και έστω και λίγο πιο άνετα, είναι ο δανεισμός.  Στην πραγματικότητα, λένε, δεν υπήρχε  και άλλος. Και όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Καλοκαιρινός, θα κριθούν για αυτό.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα