Συμφωνία για τη συμπαραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού έκλεισε η Μόσχα με ιταλική φαρμακοβιομηχανία, μετά την υποβολή αιτήματος έγκρισης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του κρατικού Ρωσικού Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων και της Adienne Pharma & Biotech για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V στην Ιταλία» ανακοίνωσε την Δευτέρα το ρωσο-ιταλικό εμπορικό επιμελητήριο.

«Προγραμματίζεται η παραγωγή 10 εκατομμυρίων δόσεων έως το τέλος του έτους» αναφέρει η ανακοίνωση.

Παρόλο που το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση σε επίπεδο ΕΕ, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβενία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν εγκρίνει μονομερώς το Sputnik V σε μια προσπάθεια να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

Την Δευτέρα, πάντως, αξιωματούχος του EMA απέτρεψε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το να εγκρίνουν μονομερώς το Sputnik V επικαλούμενη ανεπαρκή δεδομένα επί των εμβολιασμένων ατόμων.

«Είναι κάπως σαν ρώσικη ρουλέτα» δήλωσε η Κρίστα Βιρτούμερ-Χος, πρόεδρος του διευθυντικού συμβουλίου του EMA στο αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF, την ώρα που η αυστριακή κυβέρνηση πληθαίνει τις επαφές με τη Μόσχα.

«Χρειαζόμαστε στοιχεία που να μπορούμε να αξιολογήσουμε. Προς το παρόν, δεν έχουμε δεδομένα για τις παρενέργειες σε σχέση με τα εμβολιασμένα άτομα» υπογράμμισε.

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και για τον λόγο αυτόν δεν συνιστώ την χορήγηση επείγουσας εθνικής άδειας» είπε η Κρίστα Βιρτούμερ-Χος, καλώντας τις χώρες να περιμένουν το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Πηγή: In.gr