Συνεχίζονται τα αντιφατικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Παγκοσμίως έχουν γίνει μέχρι τώρα 213 εκατομμύρια εμβολιασμοί, σύμφωνα με το Bloomberg. Με το σημερινό ρυθμό θα χρειαστούν… 5,1 χρόνια για πετύχει η ανθρωπότητα την ανοσία της αγέλης. Να σημειωθεί ότι η ΕΕ συνεχίζει να κινείται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς, με μόλις 6,3 δόσεις ανά 100 κατοίκους, την ίδια ώρα που το Ισραήλ έχει 84,78, η Μεγάλη Βρετανία 27,78 και οι ΗΠΑ 19,59.

Τα καλά νέα

Μέσα σε αυτήν την όχι και τόσο ευοίωνη κατάσταση, αποτελεί πολύ ευχάριστο νέο να διαπιστώνεται η αποτελεσματικότητα ενός νέου εμβολίου. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) επιβεβαίωσε σήμερα την αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 85,9% κατά των σοβαρών μορφών της νόσου στις ΗΠΑ και ήταν εξίσου αποτελεσματικό κατά των σοβαρών μορφών της νόσου κατά 81,7% στην Νότια Αφρική και 87,6% στην Βραζιλία, όπου είναι ευρέως διαδεδομένες παραλλαγές του ιού.

Η χορήγηση της άδειας στις ΗΠΑ μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο τέλος της εβδομάδας.

Η Johnson & Johnson έχει δεσμευθεί να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στις ΗΠΑ πριν από το τέλος του Ιουνίου.

70% των Ευρωπαίων στο τέλος του καλοκαιριού

Στην Ευρώπη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιχείρησε να διασκεδάσει την ανησυχία που προκάλεσε η χτεσινή ανακοίνωση της AstraZeneca. H εταιρία δήλωσε χτες θα χρειασθεί να προσφύγει σε μονάδες παραγωγής εκτός της Ευρώπης για να είναι σε θέση να παραδώσει τις δόσεις του εμβολίου της για τις οποίες έχει δεσμευθεί απέναντι στην ΕΕ. Αυτή η δήλωση στην ουσία θέτει εν αμφιβόλω την ικανότητα της AstraZeneca να παραδώσει τις συμφωνημένες ποσότητες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε συγκεκριμένα:

«Είμαι αισιόδοξη σε σχέση με τον στόχο του εμβολιασμού του 70% των Ευρωπαίων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Αλλά δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τον απολογισμό παρά στο τέλος του καλοκαιριού. Δεν πρόκειται για σπριντ, αλλά για μαραθώνιο.»

Η κ. φον ντερ Λάιεν προσέθεσε ότι:

«Οι κατασκευαστές εμβολίων είναι εταίροι μας στην πανδημία αυτή. Και αυτοί επίσης αντιμετωπίζουν ασύγκριτα προβλήματα, αντιμετωπίζουμε συνέχεια νέα ζητήματα που συνήθως καταφέρνουμε να επιλύσουμε φιλικά.»

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Tην ανάγκη για πρόοδο όσον αφορά στην έκδοση πιστοποιητικού τονίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην οποία αναφέρονται οι προσδοκίες από την ερχόμενη τηλεδιάσκεψη κορυφής.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού «για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός».

Πηγή: cnn.gr