Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους πολίτες μετά τα τρία περιστατικά θρομβώσεων έπειτα από τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Astrazeneca.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης, επεσήμανε πως και οι γιατροί έχουν γίνει αποδέκτες αυτής της ανησυχίας. «Όταν κάνουμε μια παρέμβαση στον ανθρώπινο οργανισμό, υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει μια παρενέργεια και αυτός είναι ένας κανόνας στην ιατρική. Δεν είναι ότι θα συμβεί σε όλους, υπάρχει όμως η πιθανότητα. Πρέπει να αξιολογούμε το οποιοδήποτε σύμπτωμα και να επικοινωνούμε με το γιατρό μας για να μας κατευθύνει».
Ο κ. Βαβουρανάκης ανέφερε πως μπορεί επιστημονικά να είναι τεκμηριωμένο ότι τα ποσοστά των ανεπιθύμητων ενεργειών είναι μικρά αλλά δεν παύει να μιλάμε για ανθρώπους. «Θα πρέπει οι συμπολίτες μας να αξιολογούν τα συμπτώματα τους, που μπορεί να έχει κάποιος όπως ο πονοκέφαλος και κάποια μουδιάσματα και να μιλήσουν με το γιατρό τους. Η έγκαιρη αξιολόγηση και η σωστή αντιμετώπιση, θα μας βοηθήσει. Ο εμβολιασμός είναι η πράξη που θα μας βγάλει από αυτό που ζούμε».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, πρόσθεσε πως τα self tests αποτελούν εργαλεία επιδημιολογική επιτήρησης, αλλά δεν είναι ακριβώς «όπλα». «Μας κάνει να εκτιμήσουμε το πως θα αναπροσαρμόσουμε τα μέτρα, δεν έχουμε τελειώσει και αυτό σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στα μέσα προστασίας. Να αποφεύγουμε αυτό που όλοι λέμε, τις συναθροίσεις. Βοηθάει ο καιρός και το κλίμα μας. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ο εμβολιασμός είναι η λύση στο πρόβλημα. Όσο πιο γρήγορα καλύψουμε το ποσοστό που χρειάζεται τόσο πιο απελευθερωμένοι θα επιστρέψουμε στις καθημερινές δραστηριότητες. Το Ισραήλ δείχνει το δρόμο».
Τζανάκης: Πιθανόν και τα τρία περιστατικά στην Κρήτη να συνδέονται με το εμβόλιο
Από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, ανέφερε πως η κατάσταση της 44χρονης είναι πολύ σοβαρή και μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να τη βοηθούσε.
Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε πως σύμφωνα και με την βιβλιογραφία, οι παρενέργειες είναι οι ελάχιστες και συνήθεις αλλά και οι βαρύτερες που είναι εν προκειμένου η περίπτωση της 44χρονης. «Όλες οι παρενέργειες μπορεί να πει κανείς ότι είναι το ίδιο στην πρώτη δόση και τη δεύτερη. Σε κάποια εμβόλια του κορωνοϊού φαίνεται να είναι πιο πολλές οι άνευ σημασίας παρενέργειες στη δεύτερη δόση. Οι μείζονες, είναι οι θρομβώσεις που συνδέονται με τα εμβόλια και εμφανίζονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία από την πρώτη δόση».
Τόνισε δε, πως η αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν στηρίζονται σε συναισθηματικές αντιδράσεις. «Ένας μόνο θάνατος είναι πολύ σημαντικός, είναι ένα οδυνηρό πράγμα και μάλιστα συνδεόμενος με μια ιατρική πράξη που είχε σκοπό να προλάβει το θάνατο. Υπάρχει το εξής, η απόφαση του αν θα γίνει περιορισμός σε ηλικιακές ομάδες ενός εμβολίου εξαρτάται από δύο παράγοντες. Πόσο συχνή είναι η επιπλοκή ενός εμβολίου και το τι αναμένουμε να συμβεί αν δεν προστατεύσουμε τον πληθυσμό με το εμβόλιο».
Η Ελλάδα αλλά και η Κρήτη, ταξινομείται στην ενδιάμεση περιοχή μετάδοσης. «Εδώ λοιπόν σύμφωνα με τη βιβλιογραφία περιμένουμε ανά 100 χιλ. πληθυσμού περίπου 9 θανάτους, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα σαν αποτέλεσμα του ότι δεν θα εμβολιαστούν. Οι επιπλοκές ανά 100 χιλ. άτομα πάλι αυτής της ηλικίας είναι περίπου 5 που δεν συνδέονται κατά ανάγκη με θανάτους, όπως ο 35χρονος από την Ιεράπετρα».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη αν ανατραπεί δηλαδή ο εμβολιαστικός προγραμματισμός εννέα άνθρωποι το επόμενο δίμηνο, ίσως χάσουν τη ζωή τους. «Όλα πρέπει να εξεταστούν από την Επιτροπή Εμβολιασμών και την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης. Εγώ σας λέω ότι πιθανόν θα συνδέονται με το εμβόλιο και τα τρία περιστατικά. Αν αφήσουμε ανεμβολίαστους όλους τους ανθρώπους που θα εμβολιάζονταν με το εμβόλιο αυτό το τίμημα που θα πληρώσουμε θα είναι μεγαλύτερο από τις επιπλοκές που αναμένονται».
Για την επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως στο ΠΑΓΝΗ τους τελευταίους τρεις μήνες δεν έχει νοσηλευτεί κανείς που να έχει εμβολιαστεί πλήρως. «Φροντίζουμε μια κυρία που έχει εμβολιαστεί με τη μία μόνο δόση και είναι 88 ετών. Διασωληνώθηκε και συνήλθε. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν ανεμβολίαστοι, οι περισσότεροι γιατί δεν πρόλαβαν αλλά και αρκετοί γιατί δεν πήγαν κατά συνείδηση να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός συνδέεται άρρηκτα με τη μείωση των πανδημικών δεικτών. Έχουμε πάρα πολύ σημαντική αποσυμπίεση του υγειονομικού συστήματος. Βλέπουμε τα κρούσματα να κυμαίνονται σε 40 – 55 ετών άτομα».