Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
28.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Έμφραγμα: Μπορεί να «γεράσει» το μυαλό πάνω από δέκα χρόνια

Πρέπει να διαβάσετε

Θα μπορούσε η επιδείνωση της καρδιακής υγείας να οδηγήσει σε αντίστοιχη εξασθένιση της γνωστικής ικανότητας; Οι ερευνητές μιας πρόσφατης μελέτης επιχείρησαν να διερευνήσουν κάποια συσχέτιση μεταξύ της καρδιακής προσβολής και της γνωστικής εξασθένισης.

Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι η καρδιακή προσβολή δεν συνδέεται με ξαφνική έκπτωση της νόησης. Δεν ίσχυε, όμως, το ίδιο και με την πάροδο των χρόνων. Συγκρίνοντας τα στοιχεία μεταξύ όσων είχαν υποστεί έμφραγμα σε σχέση με όσους ήταν υγιείς, παρατήρησαν σημαντικά ταχύτερη έκπτωση της γνωστικής ικανότητας τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το έμφραγμα. Αυτή η μείωση ήταν ισάριθμη με 13 χρόνια γνωστικής γήρανσης.

«Λόγω του γεγονότος ότι πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να υποστούν καρδιακή προσβολή, ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας θα προτρέψουν τους ανθρώπους να ελέγχουν τους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αυξημένη χοληστερόλη, όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς έχουμε αναδείξει ότι η καρδιακή προσβολή αυξάνει τον κίνδυνο μειωμένης αντίληψης και μνήμης αργότερα στη ζωή» επισημαίνει η δρ. Michelle Johansen, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Η καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου προκαλείται όταν η παροχή αίματος στην καρδιά μειώνεται ή διακόπτεται ξαφνικά, με αποτέλεσμα ο μυς να πεθαίνει από έλλειψη οξυγόνου. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κάθε χρόνο περίπου 805.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Από αυτές τις περιπτώσεις, οι 605.000 αποτελούν την πρώτη καρδιακή προσβολή, ενώ οι 200.000 συμβαίνουν σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή.

Η αναλυτική διαδικασία

Σε αυτή τη συγκεντρωτική ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν έξι μεγάλες έρευνες σε ενήλικες μεταξύ 1971 και 2019. Χρησιμοποίησαν ένα σύστημα σημείων για να μετρήσουν τη γνωστική ικανότητα των συμμετεχόντων με την πάροδο του χρόνου, καθώς και τη μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία – το πόσο καλά δηλαδή οι άνθρωποι λαμβάνουν σύνθετες γνωστικές αποφάσεις.

Το δείγμα της μελέτης περιελάμβανε 30.465 άτομα που δεν είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο και δεν είχαν άνοια κατά τη στιγμή της πρώτης γνωστικής αξιολόγησης. Από αυτά τα άτομα, 1.033 έπαθαν τουλάχιστον μία καρδιακή προσβολή και από αυτά, 137 είχαν δύο καρδιακές προσβολές. Τα άτομα που υπέστησαν καρδιακές προσβολές ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Για όσους υπέστησαν καρδιακή προσβολή, ενώ οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική γνωστική έκπτωση αμέσως μετά την πρώτη καρδιακή προσβολή, οι γνωστικές δοκιμασίες των συμμετεχόντων έδειξαν μείωση με την πάροδο των ετών που ακολούθησαν.

Η δρ. Johansen σημειώνει ότι μέσα στα επόμενα ερευνητικά βήματα θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλες πτυχές της υγείας της καρδιάς και πώς αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου.

«Αποδείξαμε ότι η πρόληψη των καρδιακών προσβολών μπορεί να είναι μια στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους ενήλικες», λέει η δρ. Johansen. «Τώρα θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι ακριβώς προκαλεί τη γνωστική έκπτωση με την πάροδο του χρόνου» καταλήγει.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα