Συγκρατημένη επίπτωση φαίνεται πως είχε τελικά στο α΄τρίμηνο της χρονιάς η κρίση του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τα πρώτα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν, σε ετήσια βάση, ύφεση μόλις 0,9% και φαίνεται να ενισχύουν μάλλον τις προβλέψεις της κυβέρνησης για περιορισμό της οικονομικής επιβράδυνσης κάτω από 8% εφέτος, αντί για 10% και άνω που ως τώρα προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί -και όχι μόνον.

Εν σχέσει με το ακριβώς προηγούμενο τρίμηνο πάντως (δ΄τρίμηνο του 2020) καταγράφεται «βουτιά» 1,6%, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής «τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 κυρίως από τα μέσα Μαρτίου 2020 και έπειτα, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα».

Σημειώνεται ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη κινείται στο 3,2%, στη Γερμανία στο 2,3%, στην Πορτογαλία στο 2,4%, στην Ισπανία 4,1%, στην Ιταλία στο 4,8% και στη Γαλλία στο 5,4%.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο σχολίαζαν, δε, ότι με βάση τα στοιχεία αυτά «δεν επιβεβαιώνεται η κινδυνολογία Τσίπρα μέχρι στιγμής».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του σημειώνει ότι «αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση».

Η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα έχει ως εξής:

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτά, κατέγραψε ρυθμό ύφεσης, σε ετήσια βάση, -0,9%.

Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Η συντεταγμένη πορεία της Κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.

Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Πηγή: protothema.gr