Νέοι πιο αισιόδοξοι στόχοι για τον ελληνικό τουρισμό τίθενται για το 2023, με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις να «σημαδεύουν» ως στόχο ταξιδιωτικών εισπράξεων τα 20 δισ. ευρώ αν ληφθεί υπόψη ότι τη «χρυσή» χρονιά το 2019 τα τουριστικά έσοδα είχαν φτάσει τα 18.152 εκατ. ευρώ.
Η αλλαγή του οικονομικού κλίματος στης χώρες της βορειοδυτικές Ευρώπης καθώς φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο μια μεγάλης ύφεσης δημιουργούν νέες πιο θετικές προσδοκίες. Έτσι οι αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μια σεζόν λίγο χειρότερη από το 2022 λόγω του ότι ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος θα έβαζε φρένο τη διάθεση των ευρωπαίων για ταξίδι, αλλάζουν και οι άνθρωποι του τουρισμού γίνονται πιο αισιόδοξοι. Όπως δείχνουν οι μετρήσεις, η διάθεση για ταξίδια δεν έχει μειωθεί μεταξύ των ευρωπαίων καθώς η τάση για “revenge travel” που επικράτησε αμέσως μετά την πανδημία, εξακολουθεί να κυριαρχεί, παρά τα προβλήματα του πληθωρισμού, του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης.
Μια ακόμη εικόνα που καταγράφουν οι αναλυτές σύμφωνα με τους ανθρώπους του τουρισμού είναι ότι το ταξίδια έχουν ανέβει κλίμακα, στις προτεραιότητες του μέσου καταναλωτή, ο οποίος προτιμά να καταναλώνει λιγότερα αγαθά προκειμένου να ταξιδέψει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννη Ρέτσο, η αρχική εκτίμηση ότι το 2023 θα κινηθεί σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα του 2022 φαίνεται να υποχωρεί και να δίνει τη θέση της σε μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση. Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι το 2023 θα πάμε ακόμη καλύτερα από το ότι το 2022 σημείωσε στο περιθώριο εκδήλωσης που έγινε πρόσφατα. Βέβαια είναι ακόμη πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα ενώ η επιβεβαίωση της τάσης αυτής προϋποθέτει ότι να μην συμβούν κάποια απρόοπτα γεγονότα.
Έρχονται στην Ευρώπη περισσότεροι Long-Haul ταξιδιώτες
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη ανακοίνωση της European Travel Commision που αναφέρεται στις εκτιμήσεις για την τουριστική συμπεριφορά των κατοίκων από μεγάλες διεθνείς αγορές (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Ιαπωνία, Κίνα, Βραζιλία) εκτός Ευρώπης.
Η επιθυμία για ταξίδια στο εξωτερικό το 2023 έχει αυξηθεί σημαντικά στις μεγάλες ταξιδιωτικές αγορές σε σύγκριση πριν από ένα χρόνο. Πάνω από το 60% των πιθανών ταξιδιωτών στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα και τις ΗΠΑ σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις το 2023, με την Ευρώπη να είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες τους. Επίσης το ταξιδιωτικό κλίμα στην Ευρώπη τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους έχει επίσης βελτιωθεί, σύμφωνα με το τελευταίο Long-Haul Travel Barometer (LHTB) που δημοσιεύτηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC).
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βορειοαμερικανοί είναι πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με το 40% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ να δηλώνει ότι σκοπεύει να ταξιδέψει εκτός Βόρειας Αμερικής μέχρι τον Απρίλιο του 2023 και το 33% θεωρεί την Ευρώπη ως πρώτο προορισμό. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, όταν μόνο το 28% των Αμερικανών σχεδίαζε να ταξιδέψει στο εξωτερικό και το 23% σε Ευρώπη.
Επίσης αυξημένος είναι ο αριθμός των Κινέζων ( +21%) και των Βραζιλιάνων (+13%) που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη
Η Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα
Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι από όλες σχεδόν τις αγορές η Ελλάδα ως προορισμός βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα. Ειδικότερα η χώρα μας βρίσκεται στην πέμπτη θέση ως προτιμώμενος προορισμός από τους Αυστραλούς, μετά την Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης βρίσκεται στην έβδομη θέση της ίδιας λίστας των βραζιλιάνων τουριστών και των επισκεπτών από τις ΗΠΑ, στην τέταρτη θέση στις προτιμήσεις των Καναδών, στην έκτη θέση των Γιαπωνέζων και στην όγδοη θέση των προτιμήσεων Κινέζων τουριστών.
Παράγοντες της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν ακόμη ότι και οι τιμές όχι μόνο διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά αυξάνονται γεγονός που προδιαθέτει για άνοδο και της μέσης τιμής ανά ταξίδι και συνολική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων στο σύνολο τους.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ταξιδιωτικό ισοζύγιο της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση μόλις κατά 2,8% στα 17.384,2 εκατ. ευρώ. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,1%, στους 27.255,4 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 9,8% στα 623,1 ευρώ.
Επίσης, σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία του 2022 της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας μας, (Αεροδρόμιο Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», 24 αεροδρόμια διαχείρισης ΥΠΑ, 14 περιφερειακά αεροδρόμια διαχείρισης Fraport Greece), πτήσεις και αφίξεις κινήθηκαν οριακά στα επίπεδα του 2019.
Για την ακρίβεια το 12μηνο του 2022 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 529.235 πτήσεις, έναντι 526.155 το 2019, με τον δείκτη αεροπορικής κίνησης να σημειώνει οριακή αύξηση +0,6%. Όσον αφορά το σύνολο των διακινούμενων επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια προκύπτει ότι διακινήθηκαν 63.493.375 εκατομμύρια επιβάτες, έναντι 64.169.005 το 2019, σημειώνοντας οριακή μείωση -1,1%.