Έλληνας γιατρός περιγράφει την κατάσταση στη Σαουδική Αραβία – Πως το ζεστό κλίμα επηρέασε την πανδημία

Πρέπει να διαβάσετε

Τη δική του περιγραφή για την πορεία της πανδημίας στη Σαουδική Αραβία, έδωσε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, o γενικός οικογενειακός γιατρός, Γιώργος Εργάς.

Ο κ. Εργάς, τα τελευταία έξι χρόνια εργάζεται στη Σαουδική Αραβία, και όπως ανέφερε υπέβαλλε το βιογραφικό του την κατάλληλη στιγμή, αφού «υπήρχε ζήτηση», σε μια προσπάθεια αποκέντρωσης της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 

Η προσαρμογή του σε μια μουσουλμανική χώρα, δεδομένου ότι είχε μεγαλώσει με έναν δυτικό τρόπο ζωής, ήταν για εκείνον μια «πρόκληση».

«Όταν έρχεται κανείς εδώ πρώτη φορά δε ξέρει τι θα αντιμετωπίσει, αλλά τα πράγματα είναι καλύτερα απ’ ότι ακούγονται. Εγώ προσωπικά δε βίωσα ποτέ ξενοφοβία εδώ. Από το 2015 έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Οι γυναίκες πλέον εκλέγουν και εκλέγονται, οδηγούν και δεν είναι υποχρεωτική η κάλυψη της κεφαλής», περιέγραψε ο κ. Εργάς.

Αναφορικά με τη πορεία της πανδημίας στη Σαουδική Αραβία, ο γενικός οικογενειακός γιατρός ανέφερε ότι το ζεστό κλίμα που επικρατεί τους περισσότερους μήνες, έχει ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη χρήση κλιματιστικών, τα οποία σαφώς επηρεάζουν και την πανδημία. 

«Εδώ δεν είχαμε πολύ έντονα το δεύτερο και το τρίτο κύμα, είχαμε μια ισοκατανομή των κρουσμάτων και αυτό γιατί εδώ το χειμώνα ήταν καλύτερες οι συνθήκες. Το καλοκαίρι ήμασταν άσχημα γιατί τα κλιματιστικά επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα», πρόσθεσε ο κ. Εργάς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αυτήν την περίοδο είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αφού καταγράφονται καθημερινά πολύ λίγα κρούσματα. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πολίτες κινούνται ελεύθεροι σε καταστήματα και σε χώρους εστίασης, επιδεικνύοντας το ιατρικό τους ιστορικό, μέσω εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο. 

«Από 1η Σεπτεμβρίου ήταν ανοιχτή η αγορά, τα mall και οι κινηματογράφοι, με μόλις ένα μικρό lockdown για 3 εβδομάδες, εξαιτίας του φόβου των νέων κρουσμάτων. Τώρα όμως η αγορά είναι και πάλι ανοιχτή και υπάρχει ένα σύστημα παρακολούθησης μέσω κινητού τηλεφώνου, στο οποίο υπάρχει το ιατρικό ιστορικό και απαιτείται η επίδειξή τους στην είσοδο των mall και των μεγάλων υπηρεσιών, για να μπορέσει κάποιος να κινηθεί ελεύθερα», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Εργάς.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα