Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και ίσως στις πρώτες θέσεις και παγκοσμίως, σε αριθμό αιμοδοτών, κατ’αναλογία πληθυσμού. Αυτό δήλωσε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη, η Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης», Ειρήνη Γεργιανάκη. Σε όσους προκαλεί απορία η δήλωση αυτή, δεδομένου ότι οι εκκλήσεις για δωρεά αίματος, είναι πολύ συχνές, η κ. Γεργιανάκη εξήγησε: «Το πρόβλημα είναι ότι οι αιμοδότες κινητοποιούνται κατόπιν έκκλησης. Να μην περιμένουμε ν’ ανάψει η φωτιά για να πάμε να τη σβήσουμε. Η Ελλάδα ακόμη εισάγει αίμα από το εξωτερικό.»

Κατά την περίοδο της καραντίνας, η ανταπόκριση εθελοντών σε αιμοδοσίες εκτός των νοσοκομείων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με αποτέλεσμα όχι μόνο να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού, αλλά η Κρήτη να «αιμοδοτήσει» και την Αθήνα, όπου υπήρχε έλλειψη. Ωστόσο, αφενός η άρση του lockdown που επανέφερε την «πολυάσχολη καθημερινότητα», ανέκοψε την αυξητική τάση εθελοντικών αιμοδοσιών, αφετέρου, η «επιστροφή» των τακτικών χειρουργείων αύξησε τις ανάγκες, με αποτέλεσμα το ΠαΓΝΗ να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και πάλι, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος στη συνέχεια αναβολής χειρουργείων, λόγω έλλειψης αίματος.

«Οι μονάδες αίματος που συλλέγονται, μπορούν να διατηρηθούν 40 ημέρες το πολύ. Επομένως, ζητούμενο είναι οι εθελοντές αιμοδότες να έχουν ένα σταθερό ραντεβού. Κάθε 4 μήνες οι γυναίκες, κάθε 3 μήνες οι άνδρες. Λέμε όχι στην αιμοδοσία της τελευταίας στιγμής.», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεργιανάκη.

Στο μεταξύ, η Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου «Αιματοκρήτης», αναφέρθηκε και στα «ευτράπελα» που συμβαίνουν, λόγω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι λόγω αναδημοσιεύσεων, μαζευτόταν αίμα στο όνομα ενός ατόμου για χρόνια, με αποτέλεσμα να καταλήξει η υπόθεση στα δικαστήρια.

«Είναι λάθος η κοινοποίηση δημοσιεύσεων, εάν δεν γνωρίζουμε το άτομο για το οποίο γίνεται η έκκληση. Να επικοινωνούμε πάντα με επίσημους συλλόγους ή νοσοκομεία.»

Οι προσεχείς προγραμματισμένες εθελοντικές αιμοδοσίες του «Αιματοκρήτη» είναι:
-12/7 Ασήμι,
-18 & 25/7 έξω από τη Λότζια,
-22/7 Ανώγεια.