Τα νέα μέτρα που δημοσιεύτηκαν με το ΦΕΚ Β 4674 την 8η Οκτωβρίου για την προστασία της Δημόσιας υγείας κατά της περαιτέρω διασποράς του κορωναϊού και ισχύουν μέχρι την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου το πρωί, περιλαμβάνουν επιπλέον ελευθερίες και αποσκοπούν σε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα .

Από το Σάββατο ξεκίνησε η ελευθερία κινήσεων και λειτουργίας στους εμβολιασμένους πολίτες όπως παλιά πριν εισβάλει η πανδημία στη ζωή των Ελλήνων ανατρέποντας τα πάντα στην καθημερινότητα τους.

Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας περίμεναν αυτήν την ώρα να βγουν ελεύθερα με τα παιδιά τους ,τους φίλους τους, να διασκεδάσουν να πιούν ένα ποτό, να ακούσουν μουσική, για να ξεφύγουν λίγο από την πίεση και τα προβλήματα των δύσκολων ημερών που πέρασαν την περίοδο της καραντίνας .

Για τους εμβολιασμένους η εστίαση και η ψυχαγωγία επανέρχεται στην πριν τον κορωναϊό εποχή, αλλά παραμένει η τήρηση αποστάσεων και η χρήση μάσκας για τους κλειστούς χώρους.

Φέτος ο χειμώνας δεν θα είναι όπως πέρυσι, όχι απλά επειδή πέρασε ένας χρόνος αλλά κυρίως γιατί στην μάχη κατά του ιού υπάρχει το εμβόλιο .

Αυτό είναι που έκανε την διαφορά έστω και χωρίς τα αναμενόμενα ποσοστά, δημιούργησε ένα ευάλωτο μεν αλλά σημαντικό τείχος προστασίας, λειτουργώντας θετικά στην απόφαση ελάφρυνσης των περιοριστικών μέτρων.

Η κυβέρνηση αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια πειθούς προς τους ανεμβολίαστους, πήρε την κατάλληλη ώρα την απόφαση να αλλάξει τα μέτρα αντιμετώπισης των πολιτών ανάλογα με την συμπεριφορά τους.

Με αυτή την απόφαση αποδίδονται και επιστρέφονται στους υπεύθυνους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, όλα τα δικαιώματα που τους είχαν στερηθεί, ακόμη και στις κόκκινες περιοχές στις οποίες ισχύουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα για τους πολίτες που επέδειξαν κοινωνική και ατομική υπευθυνότητα είναι πλέον δεδομένη .

Γι΄αυτούς τους πολίτες δεν ισχύει τώρα κανένας περιορισμός, ούτε απαγόρευση κυκλοφορία, ούτε θα υποβάλλονται σε rapid test σε καμία δραστηριότητα.

Η Πολιτεία επιστρέφει τις ελευθερίες τους με μικρή καθυστέρηση, ως ελάχιστη ανταπόδοση στην ενεργή συμμετοχή τους στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωναϊού .

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε την απόφαση προσπαθώντας να πείσει να εμβολιαστούν οι αρνητές, οι δύσπιστοι και φοβισμένοι πολίτες.

Όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί μετά από όλα όσα ακούσαμε, είδαμε και ζήσαμε όλη αυτή την περίοδο, είναι αδικαιολόγητοι.

Είτε είναι θιασώτες της συνωμοσιολογίας , είτε είναι θρησκόληπτοι, είτε είναι αντισυστημικοί, είτε ακραίοι δεξιού ή αριστερού άκρου, είναι άξιοι της τύχης τους .

Είναι πολλοί εκείνοι που εκφράζουν επιφυλάξεις και ανησυχία για την απόφαση χαλάρωσης των μέτρων.

Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται ότι ήταν διχασμένη, όμως η κυβέρνηση στηριζόμενη πλειοψηφικά στην γνώμη της επιτροπής πήρε τη σωστή απόφαση .

Μπορούν αυτές οι επιπλέον ελευθερίες να λειτουργήσουν θετικά στην μάχη κατά της πανδημίας ;

Η απάντηση είναι ότι μπορούν γιατί από την μία πλευρά έχουμε τους εμβολιασμένους που έκαναν το καθήκον τους οι οποίοι θα νοιώσουν ικανοποίηση για την επιβράβευση τους.

Αυτό θα φέρει αισιοδοξία ανεβάζοντας την ψυχολογία τους από την καταπίεση , τον φόβο και την αβεβαιότητα των τελευταίων χρόνων.

Από την άλλη είναι πιθανόν οι νέες αυτές ελευθερίες να λειτουργήσουν θετικά ως κίνητρο εμβολιασμού για τους αναποφάσιστους, όταν ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα το πλεονέκτημα της πλατείας χάνεται και η είσοδος στους κλειστούς χώρους γίνεται αναγκαία .

Η νέα περίοδος των δύο εβδομάδων που ξεκίνησε το Σάββατο είναι ένα στοίχημα που είναι ανάγκη να κερδίσει η κοινωνία .

Για να κερδηθεί το στοίχημα πρέπει να λειτουργήσει στην πράξη η ελευθερία μόνο για τους εμβολιασμένους, γιατί εάν αποδειχθεί ότι οδηγεί ως παράκαμψη του μέτρου από τους ανεμβολίαστους, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει.

Ήρθε η ώρα για ελευθερία και υπευθυνότητα, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις από όλους, απέναντι σε όλους.

Μαρίνος Παττακός

Ο Μαρίνος Παττακός είναι Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου