Με αυτοσχέδια πάρτι και χορούς στους δρόμους μόλις το ρολόι σήμανε μεσάνυχτα πανηγύρισαν στην Ισπανία την άρση μετά από έξι μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την ανάσχεση της πανδημίας και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Η αστυνομία αναγκάστηκε να επέμβει στην κεντρική πλατεία Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης για να απομακρύνει τους νέους, ως επί το πλείστον, ανθρώπους που γιόρταζαν χωρίς μάσκες, τραγουδούσαν και χόρευαν σε σκηνές που θύμιζαν τη νυχτερινή ζωή προ πανδημίας.

«Ελευθερία!», φώναζε ο 25χρονος Χουάν Κανταβίντ, που είχε να δει αρκετό διάστημα τους φίλους του, χαρούμενος που θα επιστρέψει στη δουλειά του σε εστιατόριο της πρωτεύουσας της Καταλονίας, που είχε κατεβάσει ρολά πριν από επτά μήνες λόγω των μέτρων που επέβαλε η ισπανική κυβέρνηση. Τα εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν τους πελάτες τους μέχρι τις 23:00 τοπική ώρα, αλλά παραμένουν σε ισχύ κάποιοι περιορισμοί, όπως το όριο των τεσσάρων ατόμων ανά τραπέζι. Με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία επιτρέπονται πλέον τα ταξίδια από τη μία περιφέρεια σε άλλες, ενώ χαλαρώνουν πολλά μέτρα αναφορικά με τις συναθροίσεις καθώς μόνον στις τέσσερις από τις 19 περιοχές και αυτόνομες πόλεις παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Παρά την κριτική από αντιπολιτευόμενους πολιτικούς και κάποιους περιφερειάρχες η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία αρνήθηκε να παρατείνει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που παρείχε νομική ομπρέλα για τον περιορισμό θεμελιωδών ατομικών ελευθεριών στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, τα ισχύοντα μέτρα θα είναι πιθανότατα αρκετά για τον περιορισμό τοπικών εξάρσεων της πανδημίας καθώς επιταχύνεται η εμβολιαστική εκστρατεία.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ισπανία μειώνεται αισθητά και την Παρασκευή έπεσε σε 194 ανά 100.000 κατοίκους κατά μέσο όρο, αλλά παραμένει σχετικά υψηλός ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid-19 καθώς πάνω από ένας στους πέντε σε κλίνες ΜΕΘ δίνει μάχη με τον SARS-CoV-2.

Πηγή: iefimerida.gr